Læger skyder stram økonomiaftale ned på forhånd

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Regeringens gode ambitioner for sundhedsvæsenet er intet værd, hvis ikke der er penge til at gennemføre dem. Hurtigere behandling og udredning af patienter bliver ikke til virkelighed, hvis der er for få læger og sygeplejersker på landets hospitalsgange.

Sådan lyder advarslen fra Lægeforeningen før økonomiforhandlinger onsdag aften mellem Danske Regioner og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Der er udsigt til en mager aftale om regionernes økonomi, og det bekymrer lægerne.

- De signaler, vi får fra forhandlingerne, er foruroligende. Vi vil gerne minde om, at der er nogen bagved, der skal levere og leve med eventuelt strammere budgetter.

- Der bliver allerede løbet ufatteligt stærkt ude i sundhedsvæsenet. Jeg har svært ved at se for mig, at det kan hænge sammen at stramme skruen yderligere, siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

Danske Regioner står for driften af landets sygehuse. Ifølge Danske Regioner lægger regeringen op til effektiviseringer for 8,4 milliarder kroner frem mod 2020.

I forvejen har regionerne indgået en aftale om at effektivisere to procent hvert år.

Andreas Rudkjøbing understreger, at Lægeforeningen bakker op om regeringens ambitioner om blandt andet at sikre patienter hurtigere udredning og behandling.

Det er også tiltrængt - som regeringen har bebudet - at skabe bedre sammenhæng mellem sundhedsvæsenets forskellige tilbud på sygehusene, hos de praktiserende læger og i kommunerne.

- Jeg frygter, at de ambitioner for sundhedsvæsenet, som regeringen har fremlagt, bliver meget sværere at virkeliggøre, siger Andreas Rudkjøbing.

- Med de økonomiske rammer, der er lagt op til, må sundhedsvæsenet skære ned.

Ifølge Danske Regioner er antallet af ansatte på landets sygehuse faldende, men samtidig behandler hospitalerne flere patienter.

Hvor der i 2014 var 107.078 fuldtidsansatte på sygehusene, var der sidste år 106.525. Selv om de tal er et år gamle, er tendensen ifølge Danske Regioner fortsat.

Samtidig steg aktiviteten på hospitalerne med 2,1 procent fra 2014 til 2015.

/ritzau/