Læger: Sløje it-systemer bringer patienterne i fare

Skrevet af admin

30/12/2013

Mest læste i dag

It-systemerne på de danske hospitaler er så sløve, ustabile og upålidelige, at patienternes sikkerhed er i fare.

Det skriver Politiken mandag.

Seks ud af 10 læger vurderer i en ny spørgeskemaundersøgelse foretaget af Politiken, at de langsomme it-systemer udgør en forringelse af patientsikkerheden.

I undersøgelsen, der baserer sig på 2607 læger ud af godt 16.000 på landets sygehuse, giver lægerne talrige eksempler på it-problemerne. Det drejer sig om alt fra it-systemer, der ikke "taler sammen" til daglige nedbrud.

På et hospital var der således for nylig en hel dag med nedbrud af alle it-systemer, så personalet ikke kunne se patienternes faste medicin, deres blodprøver, allergiproblemer over for bestemte medicintyper og behandlingsniveau, fremgår det af undersøgelsen.

Indsatsen for akut syge kan også møde forhindringer i form af sløj it.

En nattevagt skulle behandle en patient mod svært forhøjet blodtryk, men der var ingen adgang til computerne, og da patienten ikke kunne huske de medicintyper, han ikke kunne tåle, måtte lægen vente fire timer med at starte en ellers hastende behandling.

Formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, kalder det i Politiken "fuldstændig uhørt", at it-problemer påvirker patientsikkerheden så meget.

- Jeg mener ikke, at vi som samfund kan stå model til det, siger hun til Politiken.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at Danmark er ganske godt med på sundheds-it-området, men at der stadig er plads til forbedringer.

- Vi skal tage patientsikkerheden meget alvorligt, og derfor er det selvfølgelig også problematisk, hvis it-systemerne går ud over patienternes sikkerhed.

- Systemer som eksempelvis Det Fælles Medicinkort er jo blandt andet sat i verden for at styrke patientsikkerheden, skriver ministeren i en mail til Politiken.

/ritzau/