Læger: Sms skal få danske børn vaccineret

Danske forældre glemmer at få vaccineret deres børn og derfor bør de modtage en sms om, at tiden er inde.

Formand for de Praktiserende Læger Henrik Dibbern foreslår, at der etableres en central sms-tjeneste i regionerne.

Herfra skal der på baggrund af indberetninger fra de praktiserende læger automatisk sendes påmindelser til de forældre, som endnu ikke har fået deres børn vaccineret.

Først når forældrene aktivt melder tilbage, at de ikke er interesserede, skal beskederne ophøre.

- En 25-årig førstegangsmor har ingen erindring om, hvor farligt det kan være at få mæslinger eller difteri. For hende er det næsten ligeså eksotisk som en tropesygdom, og derfor skal vi gøre noget aktivt, siger Henrik Dibbern til Ritzau.

En ny rapport fra Unicefs børneforskningscenter viser, at under 90 procent af danske børn får de anbefalede vaccinationer, og dermed lever Danmark ikke op til målsætning om, at 95 procent af alle børn bør vaccineres for at vaccinationerne beskytter tilstrækkeligt.

Kun to andre lande, Østrig og Canada, har samme lave dækning, mens flere lande i Østeuropa nærmer sig 100 procent.

- Det er ret alvorligt, at vi ligger under 90. Vi skal gerne op over 95 procent, siger børne- og ungechef i Unicef Danmark Anne-Mette Friis til Ritzau.

- På europæisk plan var der i 2011 cirka 30.000 udbrud af mæslinger, og det medførte otte dødsfald, så man skal altså huske, at mæslinger er en meget alvorlig sygdom, siger hun.

Den lave vaccinationsdækning er tidligere forklaret med, at visse vacciner kunne give børnene autisme. Men forskningen er siden tilbagevist, og Henrik Dibbern mener ikke, at det er den frygt, der afholder forældrene.

- Det fyldte for en halv generation siden, men i dag er det mit indtryk, at den lave dækning alene skyldes, at forældre har sygdommene så meget på afstand, at de har mistet respekten for dem, siger Henrik Dibbern.

/ritzau/

 

Dagens Gossip