Læger uden Grænser har fået nok af FN

Læger uden Grænser slår i bordet.

Den højt respekterede nødhjælpsorganisation har besluttet helt ekstraordinært at boykotte et FN-topmøde senere på måneden om verdens humanitære problemer, hvor stats- og udenrigsministre fra en lang række lande ventes at deltage.

Det skriver Politiken lørdag.

- Vi mener, at der blot vil komme tomme ord ud af topmødet, siger Jesper Brix, direktør for Læger uden Grænser i Danmark.

Han peger på, at stater i stigende grad står bag massive overtrædelser af internationale regler og konventioner. I oktober bombede amerikanske styrker et hospital i byen Kunduz i Afghanistan.

Det var blot et ud af 75 hospitaler drevet af Læger uden Grænser, der sidste år blev bombet - ikke kun i Afghanistan, men også i lande som Syrien, Sydsudan og Yemen.

Men også på andre områder mener Læger uden Grænser, at stater opfører sig stærkt kritisabelt - blandt andet ved at behandle flygtninge stadig mere inhumant og ved at reagere alt for langsomt på alvorlige sygdomsudbrud som ebola.

Læger uden Grænser havde ønsket, at topmødet skulle finde løsninger på disse konkrete humanitære problemer samt bruges til at fastholde staternes ansvar.

Men nu vil topmødet efter organisationens opfattelse i stedet ende med en række hensigtserklæringer, som regeringer kan bruge som et "figenblad" til at udtrykke deres gode intentioner uden at være forpligtet til at følge op med handling.

- Topmødet lægger op til, at alle deltagere skal tage ansvar for udviklingen, men det er forkert, fordi det er de enkelte staters opgave at leve op til deres ansvar og overholde krigens love og de internationale konventioner.

- Vi vil ikke være med til et topmøde, hvor stater kan skubbe ansvaret fra sig og over på organisationer som vores, siger Jesper Brix til Politiken.

Et af de vigtigste formål med topmødet er netop at bane vej for, at nødhjælp og udviklingsbistand tænkes sammen, forklarer Izumi Nakamitsu, assisterende generalsekretær i FN's Udviklingsorganisation (UNDP).

- Vi er nødt til at gribe tingene an på en ny måde, herunder bruge udviklingsbistanden til at afbøde konsekvenserne af konflikter og katastrofer, siger Izumi Nakamitsu til Politiken.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip