Læger uden Grænser kræver fuld granskning af angreb

Skrevet af admin

05/10/2015

Dagens topnyheder

Læger uden Grænser retter en kraftig kritik mod det amerikanske militær, efter organisationens hospital i byen Kunduz i Afghanistan blev ramt af et luftangreb i weekenden.

Christopher Stokes, der er generaldirektør i Læger uden Grænser, beskylder USA for at forsøge at tørre ansvaret af på den afghanske regering.

- Virkeligheden er, at USA smed disse bomber, siger Stokes i en udtalelse, som flere nyhedsbureauer gengiver.

- USA ramte et hospital fuld af sårede patienter og Læger uden Grænser-ansatte. Det amerikanske militær er ansvarligt for de mål, det rammer, selv om det er del af en koalition. Intet kan retfærdiggøre dette forfærdelige angreb, understreger Stokes.

Udtalelsen kommer efter, at chefen for de amerikanskledede styrker i Afghanistan, general John Campbell, forklarede, at afghanske styrker bad om luftstøtte fra amerikanske fly natten til lørdag, hvor hospitalet i Kunduz blev ramt af et angreb.

De afghanske soldater havde meddelt, at de var i kamp med Taliban i Kunduz, forklarer Campbell, der undlader at erkende et amerikansk ansvar for ødelæggelsen af Læger uden Grænsers hospital og de 22 civile dødsfald.

I sine udtalelser siger generalen ikke specifikt, om det amerikanske luftangreb ramte Læger uden Grænsers hospital i Kunduz.

- Flere civile blev ved et uheld ramt, siger Campbell, der udtrykker "dybtfølte kondolencer" over de civile, der blev dræbt.

Læger uden Grænser opfordrer til, at der foretages en uafhængig og tilbundsgående undersøgelse af luftangrebet.

Der er uoverensstemmelser i både den officielle afghanske forklaring og det amerikanske militærs udlægning af, hvad der skete, siger Christopher Stokes.

- Deres beskrivelse af angrebet bliver ved med at ændre sig. Fra utilsigtet skadevirkning til en tragisk hændelse og nu et forsøg på at lægge ansvaret hos den afghanske regering, lyder det i udtalelsen fra Stokes.

- Med sådanne uoverensstemmelser i de amerikanske og afghanske beretninger om, hvad der er sket, er behovet for en fuld, åben og uafhængig undersøgelse stadig mere afgørende, siger han.

/ritzau/Reuters