Læger Uden Grænser kræver undersøgelse af Kunduz-angreb

Skrevet af admin

07/10/2015

Dagens topnyheder

Lars Løkke Rasmussen (V) og 75 andre regeringsledere kan i disse dage se frem til at få et brev fra nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser (MSF), hvor de opfordres til at tage en protokol i Genèvekonventionen i brug for første gang.

MSF kræver, at der bliver nedsat en uafhængig, international kommission, der skal belyse de faktiske begivenheder ved den amerikanske bombning af et hospital i den afghanske by Kunduz.

- Hvis vi slipper det her, er det som at give en blankocheck til ethvert land i krig, siger MSF's internationale præsident, Joanne Liu, på et pressemøde i Geneve ifølge MSF's hjemmeside.

Det amerikanske militær har allerede sat en undersøgelse i gang, men Læger Uden Grænser ønsker en uvildig en af slagsen, og det skal Genèvekonventionen nu hjælpe dem med at få.

Nødhjælpsorganisationens jurister har gransket konventionen og har fundet frem til en protokol fra 1991, som ikke tidligere har været i brug.

Protokollen siger, at hvis bare ét af de 76 lande, som har underskrevet protokollen, kræver en uvildig undersøgelse af hvorvidt de internationale menneskerettigheder er blevet overtrådt, så skal en sådan sættes i værk, hvis - i dette tilfælde - enten Afghanistan eller USA giver tilladelse.

MSF vil sende breve til de 76 landes regeringsledere, som har underskrevet loven, herunder Danmark, og opfordre til, at de gør brug af protokollen til at kræve en undersøgelse af bombningen i Kunduz.

- Selvom dette organ har eksisteret siden 1991, så har det ikke været i brug, da regeringerne indtil nu har været for venlige eller bange. Værktøjet eksisterer, og det er på tide det bliver brugt, siger Joanna Liu i Geneve.

MSF siger, at kommissionen skal samle fakta og beviser fra USA, Nato og Afghanistan. Først derefter vil nødhjælpsorganisationen beslutte, om nogen skal anklages for skaderne og de dræbte ved angrebet.

Det var lørdag, at det amerikanske luftvåben ramte hospitalet i den afghanske by Kunduz i forbindelse med et angreb, hvor 22 mennesker mistede livet. Hospitalet drives af Læger Uden Grænser.

Tirsdag sagde USA's forsvarsminister, Ash Carter, og general John Campbell, øverstkommanderende for de internationale styrker i Afghanistan, at det var en fejl, at hospitalet blev bombet.

/ritzau/