Læger uden Grænser nægter at modtage EU-penge i protest

Skrevet af admin

17/06/2016

Mest læste i dag

Nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser siger, at den afviser alle former for støtte fra EU og EU-lande i protest mod flygtningeaftalen med Tyrkiet, skriver Reuters.

Nødhjælpsgruppen, der er kendt over det meste af verden under den franske forkortelse MSF, modtog 56 millioner euro (over 416 millioner kroner) fra EU-institutioner og medlemslande sidste år.

- MSF meddeler i dag, at vi ikke længere tager imod penge fra EU og dets medlemsstater i protest mod deres skammelige afskrækkelsespolitik og deres intensivering af bestræbelser på at tvinge folk væk fra EU's grænser, siger gruppen i en erklæring.

MSF henviser til aftalen med Tyrkiet fra marts, som indebærer, at Ankara skal dæmme op for den største flygtningestrøm til Europa siden Anden Verdenskrig.

EU og Tyrkiet aftalte på et topmøde, at alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer, skal sendes retur til Tyrkiet.

Målet med aftalen er at stoppe den store flugt i småbåde over Det Ægæiske Hav. Foreløbig er 462 illegale migranter sendt tilbage til Tyrkiet af de græske myndigheder.

EU har forpligtet sig til at tage en flygtning fra lejre i Tyrkiet for hver syrer, som Ankara bringer tilbage fra Grækenland.

Tyrkiet, der har et stort milliardbeløb fra EU, skal opfylde 72 kriterier, som EU har opstillet.

Det indgår i aftalen mellem EU og Tyrkiet, at visumkravet for tyrkiske borgere skal løftes, hvis omstridte love i Tyrkiet ændres - blandt andet landets antiterror lovgivning.

/ritzau/Reuters