Læger vil lukke for syge

Det kan blive den dramatiske konsekvens, hvis regeringen vælger at komme med et lovindgreb i den ulmende lægekonflikt, som ligger meget tæt på regionernes krav om en betydeligt strammere styring af aktiviteterne og økonomien hos de praktiserende læger.

»Det kan ende med at blive vores eneste udvej at lukke for patienterne. Hvis der kommer en lov, som fastslår, at vi skal blive ved med at have ansvaret for vores lægehuse, men at regionerne skal styre dem, så kan vi ikke drive en lægepraksis. Så lukker vi – indtil nogen vil lave en ordentlig aftale med os,« siger formand for de praktiserende læger Henrik Dibbern.

Dermed er der lagt op til en kraftig optrapning af konflikten. Forventningen var således, at lægerne ved et lovindgreb »blot« ville deponere deres såkaldte ydernumre og begynde at kræve betaling fra patienterne, som var fremgangsmåden i den seneste konflikt i begyndelsen af 1980erne. Dengang kunne patienterne så efterfølgende få refunderet udgiften på rådhuset.

Men ifølge Henrik Dibbern har sundhedsminister Astrid Krag (SF) udelukket, at patienterne skulle komme til at betale, så hvis regionerne ikke vil opretholde aftalen med lægerne, »er der ikke andet tilbage end at lukke for patienterne«, vurderer han.

Hos regionerne kalder forhandlingsleder Jens Stenbæk (V) truslen om at lukke for patienterne »meget voldsom«, og regionerne tager nu skridt til at indføre et nødberedskab, hvor skadestuerne skal rustes til at tage imod de patienter, som ikke kan komme til deres egen læge.

»Det vil være det største anslag mod familielægen, som vi indtil videre har set, hvis de bruger en lukning som kampvåben. Det vil virkelig kalde på overvejelser om, hvorvidt vi har indrettet os klogt, når vi forlader os på en privat leverandør, som kan sætte folks sundhed på spil på den måde for at sikre sig en tilfredsstillende forretning,« siger Jens Stenbæk.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip