Læger vil være medejere af sundhedshuse

Fire sundhedshuse i Nordjylland, der har kostet Region Nordjylland i alt 190 millioner kroner, står og samler støv.

Kun fire praktiserende læger er ifølge DR Nordjylland flyttet ind i sundhedshusene med plads til i alt 35 praktiserende læger.

DR Nordjylland har talt med flere praktiserende læger, der peger på høj husleje og manglende inddragelse i byggefasen som årsager til lægernes fravær i de offentlige sundhedshuse.

Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), mener, det er selve konstruktionen bag sundhedshusene, det er galt med.

- I stedet for, at det enten bliver den praktiserende læge eller regionen, der ejer lægehusene, så lad os lave dem sammen, foreslår lægeformanden ifølge DR Nordjylland.

Lægeformanden foreslår et økonomisk partnerskab mellem regionen og de praktiserende læger, da det vil give lægerne større "ejerskab" til lægehusene.

Ifølge formand for Region Nordjylland Ulla Astman (S) er det dog ikke muligt at give lægerne økonomisk medejerskab af lægehusene under de nuværende regler.

- I forhold til de her huse, vi nu har bygget, kan vi ikke lave fælles ejerskab på dem. Staten har givet nogle midler til Region Nordjylland til at bygge for, og man kan ikke give penge fra staten til private erhvervsdrivende til at bygge for. Sådan spiller klaveret ikke, siger Ulla Astman.

Hun er dog klar til at lytte til lægerne, når der eventuelt skal søges om nye midler fra staten til flere lægehuse.

Den nordjyske regionsformand undrer sig dog over kritikken fra lægerne.

- PLO har været med i hele processen med sundhedshusene, men valgte at trække sig fra dele af arbejdet. Om det havde relation til konflikten (mellem PLO og regionerne i 2013, red), det ved jeg ikke, men jeg må konstatere, at PLO selv valgte at trække sig fra det stykke arbejde, som vi meget havde betragtet som et fælles arbejde, siger Ulla Astman.

/ritzau/

Dagens Gossip