Lægerne advarer kommunerne mod at oprette minisygehuse

Skrevet af John Meyer

09/01/2013

Mest læste i dag

Minisygehuse og tryghedshoteller skal forebygge, at patienter indlægges på de almindelige hospitaler. Det kan blive et b-tilbud til de svageste patienter, mener Lægeforeningen.
For tiden er Billund Kommune i gang med at etablere et minisygehus med tre akutstuer, mens Lemvig Kommune har meldt ud, at den vil oprette specialiserede akutsenge på et såkaldt tryghedshotel til patienter med f.eks. blærebetændelse, lungebetændelse eller væskemangel. Ifølge en pressemeddelelse fra kommunen skal tryghedshotellet, som bemandes med sygeplejersker og sosu-assistenter, bl.a. kunne modtage patienter, som ellers ville være sendt på sygehuset.


- Det er bekymrende, at de nye tilbud omtales som minisygehuse og akutsenge. Det er udtryk, som hører hjemme i hospitalsverdenen, og det øger frygten for, at kommunerne er på vej ind i en gråzone, hvor patienterne ikke alene tilbydes pleje, men også indlægges til behandling uden den lægelige udredning, som patienter får på rigtige sygehuse. Vi frygter, at det kan udvikle sig til et b-tilbud til de ældre, medicinske patienter, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.


Nej tak til parallelle behandlingstilbud
Lægeforeningen efterlyser, at kommunerne klart melder ud, hvordan de vil sikre, at alle borgere - uanset alder og tidligere diagnoser - får mulighed for at blive vurderet på et moderne og tidssvarende sygehus, hvis de bliver akut syge.
Mads Koch Hansen understreger, at Lægeforeningen naturligvis ikke har noget imod, at plejehjem og andre tilbyder sygepleje til beboere, som har brug for det.


- Det er oplagt, at ældre gerne vil være i kendte omgivelser, mens de kommer til hægterne efter sygdom. Men vi vil kraftigt advare mod, at kommuner etablerer parallelle behandlingstilbud, som betyder, at nogle patienter ikke bliver vurderet af den lægelige ekspertise, som en moderne akutmodtagelse kan tilbyde, siger Mads Koch Hansen.