Lægerne frygter at politikere skal bestemme sygebesøg

»Det største problem er, at lovforslaget giver sundhedsministeren meget brede bemyndigelser. Situationen er den, at ministeren med dette lovforslag får mulighed for at bestemme, hvilke opgaver lægerne skal prioritere, og hvilke de ikke skal prioritere,« siger formand for PLO, Henrik Dibbern, der fredag fremlagde foreningens mening om sundhedsministerens lovforslag.

Torsdag aften besluttede PLO på et bestyrelsesmøde at indsamle lægernes ydernumre, som forventes at være indsamlet inden for en uges tid. Det betyder, at PLO kan træde ud af aftalen med regionerne. Lægerne vil opsige aftalen og indsamle deres ydernumre i protest mod regeringens lovforslag.

Uden en aftale med regionerne skal danskerne betale for deres lægebesøg.

»Jeg tør godt sige, at borgerne skal forberede sig på at betale for at gå til lægen, hvis ikke vi ændrer det lovforslag, der er gældende i dag«, siger Henrik Dibbern, der dog ikke afviser, at lægerne kan tilknytte sig et revideret lovforslag.

»Vi kan godt forestille os et lovforslag, der er mere generelt, og som kommer ind på de hensigter, som ministeren mener, vi skal opfylde,« siger han.

I et høringssvar fra Patientforeningen erklærer man sig tilfreds med lovforslaget, som, man håber, kan forbedre kvaliteten af de praktiserendes lægers arbejde, og det gør indtryk på formand for Praktiserende Lægers Organisation.

»Jeg forstår Patientforeningens situation, men vi sidder på den anden side af bordet og det er os, der skal løse en opgave, som vi ikke har været med til at aftale. Jeg tror, det er i Patientforeningens interesse, at man ikke ved lov pålægger os opgaver, som vi ikke tror, vi kan magte,« siger Henrik Dibbern.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har en måned til at læse alle høringssvar igennem inden et endeligt lovforslag fremsættes 28. juni.

Dagens Gossip