Lægetjek sparer ældre for akut indlæggelse

De praktiserende læger spiller en nøglerolle, når det kommer til at undgå indlæggelser blandt ældre.

En ny analyse viser, at ældre, der får en forebyggende årskontrol hos deres egen læge for en kronisk sygdom, har en markant mindre risiko for at blive akut indlagt.

Kontrollerne har især en effekt for ældre over 80 år, skriver magasinet Regio, der udgives af Danske Regioner.

I den aldersgruppe er der 29 procent risiko for at blive akut indlagt i løbet af et år. Men hvis den ældre kommer til årskontrol, falder risikoen til 21 procent.

Analysen siger ikke noget om, hvorvidt de akutte indlæggelser har relation til den kroniske sygdom, som årskontrollerne er rettet mod.

Alligevel er Jens Søndergård, professor og leder af forskningsenheden for almen praksis på Syddansk Universitet, positiv:

- Resultaterne tyder på, at de forebyggende konsultationer har en effekt. Det betyder, at der spares penge, som kan bruges andre steder i sundhedsvæsnet.

- Dertil kommer, at den enkelte ældre skånes for den voldsomme oplevelse, det kan være at blive indlagt akut, siger Jens Søndergård.

Samme holdning har Ældre Sagen:

- En indlæggelse kan være meget belastende. Den ældre skal køres frem og tilbage, og det skaber utryghed. Det er klart bedre, hvis det kan forebygges med et besøg hos den praktiserende læge, siger souschef Jens Højgaard.

Han mener, at tilbuddet, som i dag gives til hver fjerde over 80 år, med fordel kunne udbredes.

Han opfordrer derfor regeringen til at inddrage undersøgelsen i arbejdet med en kommende handlingsplan for ældre medicinske patienter.

- Når vi nu kan se, at de forebyggende samtaler har en effekt, så bør man overveje at tilbyde dem til flere.

Professor Jens Søndergård mener imidlertid ikke, at det nødvendigvis vil have en effekt.

- Når det i dag gives til hver fjerde, afspejler det sandsynligvis, at de praktiserende læger kender deres patienter. Der er rigtig mange over 80 år, som har det godt, og deres tid skal vi jo ikke spilde med, at de skal gå til forebyggende kontroller, siger Jens Søndergård.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip