Lækket rapport: UCI ville skjule positiv Contador-test

UCI-præsidenten Pat McQuaid forsøgte at skjule resultatet, men det mislykkedes, da medierne fik nys om sagen. UCI skulle have tilbudt at holde hånden over sagen mod betaling fra Alberto Contador, som dengang kørte for Astana.

Det er blot en af mange sønderlemmende anklager mod UCI og Pat McQuaid, som er blevet lækket til cykelsitet velonews.com.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Dokumentet er et tre sider langt referat af en rapport, som har undersøgt korruption i den Internationale Cykle Union. Rapporten har eksisteret siden juni, men først nu er der kommet informationer ud til offentligheden takket været det lækkede dokument.

Rapporten bygger blandt andet på vidneforklaringer, og det er netop et vidne, der fortæller, at UCI tilbød at skjule Contadors positive dopingprøve, som blev taget under Tour de France i 2010.

SE OGSÅ: Så meget bliver cykelryttere testet

Pat McQuaid afviser anklagerne overfor velonews, og kalder det for et injurierende angreb imod hans person. Informationerne fra rapporten er ikke sande, skriver han til cykelsitet.

Pat McQuaid (2006-nu) og hans forgænger på præsidentposten, Hein Verbruggen (1991-2005), bliver anklaget for flere korruption i flere andre tilfælde.

I 2012 tilbød Pat McQuaid og Hein Verbruggen ifølge et vidne i rapporten en navngiven holdejer at betale 250.000 euro (knap 1,9 mio kr) for at hans hold kunne rykke op. Ifølge velonews' kilder er der tale om den russiske holdejer Igor Makarov, som står i spidsen i Katusha.

LÆS OGSÅ: UCI-præsident ligner en færdig mand

Det russiske hold blev oprindeligt frataget deres World Tour-licens på grund af etiske årsager, og det var her, Makarov blev tilbudt at betale sig ud af problemerne. Makarov nægtede at betale og vandt senere licensen tilbage i en sag hos den internationale sportsdomstol CAS.

UCI, Hein Verbruggen og Pat McQuaid er flere gange tidligere blevet beskyldt for at holde hånden over Lance Armstrong, og det bliver de således også i denne rapport.

Da Lance Armstrong gjorde comeback i 2009 skete det i Tour Down Under, men Armstrong havde ikke været underlagt dopingtest i seks måneder op til løbet, som reglerne foreskriver. UCI så gennem fingrene med denne regel, så Armstrong kunne køre alligevel. Prisen for Lance Armstrong var, at han skulle stille op i Tour of Ireland uden af få betaling. Tour of Ireland bliver blandt andet arrangeret af Pat McQuaids bro, Darach McQuaid.

LÆS OGSÅ: UCI sår tvivl om dopingbeviser mod Armstrong

I rapporten fremgår det også, at Lance Armstrongs advokater fik lov af UCI til at redigere i en uafhængig rapport om doping, som blev lavet i 2006.

Dokumentet bliver lækket kort tid før præsidentvalget til UCI. Pat McQuaid genopstiller, men kæmper mod korruptionsanklagerne. McQuaid siger til velonews, at det lækkede dokument er et angreb fra hans modstandere i præsidentkampen, som på det seneste er blevet mere og mere beskidt med beskyldninger i begge retninger mellem kandidaterne Pat McQuaid og Brian Cookson.

Der er valg til præsidentposten d. 27. september under VM i Firenze.

Læs det tre sider lange referat af rapporten her (eksternt link til velonews.com)

Dagens Gossip