Længere anbringelse giver børn bedre liv

Socialt belastede børn får væsentlig større chancer for at blive gode bidragsydere til samfundet, hvis de bliver anbragt uden for hjemmet i længere tid.

Det viser ny forskning fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Som voksne har personer, der var anbragt som børn i længere tid, højere indkomst, mindre ledighed og kriminalitet i forhold til andre, der havde været anbragt i kortere tid.

- Der skete en reformændring i 1993, som for nogle børn betød, at man forlængede deres anbringelse med op til et år. Og der kan vi se, at de tjener flere penge som 21-årige og klarer sig bedre på arbejdsmarkedet, siger forsker Peter Fallesen.

I det 21. leveår er resultatet helt konkret, at et ekstra års anbringelse betyder fem procentpoint lavere ledighed. For det gennemsnitlige barn i studiet, som er anbragt i omkring fem år, vil et ekstra år betyde en ændring af ledigheden fra 26 til 21 procent.

Det fremgår af rapporten fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Det ekstra år i trygge rammer er ofte det, der gør forskellen i forhold, om børnene lærer sig selv og deres ønsker for fremtiden at kende, forklarer Peter Fallesen.

- Barndommens funktion er jo blandt andet at sørge for at skabe en stabil identitet og blive afklaret med ens evner, så man også kan gå ud og leve op til sit potentiale eller finde sin plads i samfundet. Hvis børn har en dårligere opvækst, så får de sværere ved at få et realistisk billede af, hvad de kan, siger han.

Dagens Gossip