Lærer-undren: Pædagoger har forberedelsesret

Mens kommuneforeningen KL fik gjort op med lærernes arbejdstidsregler, skal pædagogerne fortsat have en bestemt mængde forberedelsestid, så snart de sætter deres fødder i undervisningslokalerne, skriver Jyllands-Posten.

Det bliver dyrt, lyder det fra flere sider, fordi der i folkeskolereformen er lagt op til at flytte tusinder af pædagoger fra skolefritidsordningerne (SFO) til undervisningstimer i skolen.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen kalder det "en anelse amatøragtigt", at KL ikke tog opgøret med pædagogernes fagforbund, Bupl, samtidigt med lærerne, der i april måtte se de hidtidige arbejdstidsregler forsvinde ved et regeringsindgreb.

- Bupl afgiver ikke noget frivilligt, så det bliver dyrt, for eksempel i form af lønkompensation. Det kunne KL formentligt have fået gratis via regeringsindgrebet, siger Flemming Ibsen til Jyllands-Posten.

Formanden for pædagogernes fagforbund, Henning Pedersen, er glad for arbejdstidsaftalen, der gælder for de mindste klassetrin:

- Selvfølgelig er det noget værd, at vi på forhånd ved, at vi er sikret tid til forberedelse. Det vil vi ikke sådan lige opgive, siger han til Jyllands-Posten.

Danmarks Lærerforening kalder det for en "paradoksal og mærkelig situation", at pædagoger i klasselokalerne er sikret mere forberedelsestid end lærerne, som er de primære undervisere i folkeskolen.

/ritzau/

Dagens Gossip