Lærere dumper ny undersøgelse af folkeskolens 10. klasse

Skrevet af admin

21/04/2016

Mest læste i dag

Danmarks Lærerforening dumper en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), der viser, at folkeskolens 10. klasse ikke øger sandsynligheden for, at eleverne senere gennemfører en ungdomsuddannelse.

Foreningens formand, Anders Bondo Christensen, mener ikke, at undersøgelsen giver et retvisende billede af, hvad 10. klasse kan.

- Selvfølgelig er der nogle elever, som ikke vil opleve en effekt af 10. klasse. Men at sige at det gælder for alle, der tager det kommunale tilbud, det passer simpelthen ikke, siger han og uddyber:

- Fra tidligere undersøgelser ved vi eksempelvis, at mange elever bliver mere modne af at gå i 10. klasse og dermed mere uddannelsesparate.

Samtidig kalder Anders Bondo Christensen undersøgelsen for "pudsig":

- Det er en meget lille del af 10. klassesegmentet, man har undersøgt. Man har slet ikke kigget på 10. klassecentrene, hvor en meget stor del af eleverne går, siger han.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i effekten af folkeskolens 10. klasse i perioden fra skoleåret 2008/09 til 2012/13. Og det er ligeledes problematisk, mener lærerformanden.

- Jeg synes, det er en mærkelig undersøgelse, som er lavet ud fra nogle elever, der har gået i 10. klasse for flere år tilbage. Det er en måling af fortiden og ikke af nutiden, siger Anders Bondo Christensen.

Selv om undersøgelsen ikke dækker alle typer 10.-klasser og alle elever, bør den ifølge EVA’s direktør, Mikkel Haarder, få advarselslamperne til at blinke.

- Når det så tydeligt fremgår, at det pågældende 10. klassetilbud ikke lever op til intentionerne, må det naturligvis mane til eftertanke, siger han.

Samtidig understreger Mikkel Haarder, at de kommunale 10. klassetilbud indeholder meget forskellige tilbud, og at det derfor ikke kan udelukkes, at nogle 10.-klasser har succes med at gøre deres elever uddannelsesparate.

/ritzau/