Lærere: Udfaldet er afgjort på forhånd

Regeringen står skulder ved skulder med kommunerne i bestræbelserne på at tvinge lærerne til at acceptere nye arbejdstidsregler. Det er toppen i Danmarks Lærerforening ikke i tvivl om, og blandt de statsansatte lærere er formodningen den samme.

Sideløbende med de nu kuldsejlede forhandlinger om folkeskolelærernes overenskomst har staten i skikkelse af Moderniseringsstyrelsen forhandlet overenskomst med sine lærergrupper fra blandt andet erhvervs-, handels- og efterskolerne.

Formanden for de sidstnævnte, Uffe Rostrup, er overbevist om, at regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) på forhånd har aftalt udfaldet af forhandlingerne.

»Ingen er i tvivl om, at der er en fast aftale. Arbejdet er foregået i en lille, lukket kreds med repræsentanter fra regeringen, ministerierne og KL-toppen. Mit klare indtryk er, at man nu tager et opgør med arbejdstiden på alle områder på én gang,« siger formanden for Frie Skolers Lærerforening.

Hans kollega i Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, beskriver den påståede aftale mellem KL og regeringen som en »masterplan«, men KLs chefforhandler, Michael Ziegler (K), afviser, at en sådan plan eksisterer.

»Den konspiration, som de taler om, findes ikke,« fastslår Ziegler, der dog erkender, at der i regeringen og langt ind i oppositionen er opbakning til KLs hårde linje i forhandlingerne.

»Det er naturligvis vigtigt for os, at vi ikke har Folketinget imod os. Men vi har stadig ambition om at klare den her strid ved forhandlingsbordet,« siger han.

Den ambition virker dog ikke sandsynlig, og allerede i næste uge kan lærerne blive lockoutet. Det kan på længere sigt føre til et indgreb fra regeringen, der kan afgøre striden ved lov - i dette tilfælde formentlig til de kommunale arbejdsgiveres fordel.

»Det vil være historisk, hvis man går ind og lovgiver ensidigt til fordel for arbejdsgiverne. Men vi ser jo meget historieskrivning i disse dage,« siger Anders Bondo Christensen.

Mens der ikke er planlagt flere møder på det kommunale område, er chancen for et forlig i staten stadig til stede. Parterne skal mødes i næste uge i Forligsinstitutionen.

»Men forventningerne er ikke høje,« noterer Uffe Rostrup fra Frie Skolers Lærerforening lakonisk.

Dagens Gossip