Lærerne er blevet partiløse

En stor del af lærerne er blevet partiløse, eller også overvejer de at ty til de yderfløjspartier, der har bakket dem op i den verserende konflikt om arbejdstiden – Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Lærerne har nu været lockoutet i to uger, og frustrationerne er ved at brede sig. De kredsformænd, Berlingske har talt med, fortæller, at deres medlemmer ganske vist er i tvivl om, hvilket parti de skal støtte, men de er i hvert fald sikre på én ting: Det er hverken Socialdemokratiet, SF eller de Radikale.

»Tilliden til regeringen er fuldstændig væk. Det er helt utidig indblanding, at finansieringen af folkeskolereformen er afhængig af vores overenskomst, og vi kan slet ikke forstå, at det kan ske med denne regering,« siger kredsformand i Aarhus, Søren Jordhøj Aakjær.

Da SSFR afløste den borgerlige regering, håbede lærerne på helt nye toner, og at de skulle indgå i et partnerskab om at nytænke folkeskolen, fortæller kredsformand i København Jan Trojaborg. Nu hersker der i stedet den opfattelse, at lærerne bliver dikteret oppefra med Kommunernes Landsforenings lockout og et muligt forestående regeringsindgreb.

»I stedet står vi nu i en situation, som er langt værre. Mange er meget frustrerede over, at de partier, de stemte på, ikke fører den politik, de gav udtryk for i valgkampen. Vi er dybt skuffede over det, vi er ude for i øjeblikket,« understreger han.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten har i stedet vist sig som lærernes støtter under konflikten. Og både kredsformændene i Aarhus, København, Aalborg, Glostrup og på Frederiksberg melder om, at deres medlemmer overvejer at støtte netop de to partier, fordi der ikke er alternativer på midten.

»Lærerne i min kreds spørger jo: »Hvor er vores parti?« De kan ikke se sig selv nogen steder. Dansk Folkeparti og Enhedslisten er ikke traditionelle lærerpartier, men hvis vennerne sidder der, så er vi jo nødt til at sætte vores kryds hos dem,« siger kredsformand Lene Jensen fra Glostrup, som har flere kolleger, der har meldt sig ud af både Socialdemokraterne og SF i forbindelse med konflikten.

Det største svigt bunder i, at regeringen har kædet finansieringen af folkeskolereformen så tæt sammen med lærernes overenskomst. Men det gør også ondt, at højtstående regeringsmedlemmer som den radikale leder, Margrethe Vestager, har langet ud efter lærerne i konflikten og anklaget dem for at skabe myter, fortæller professor i filosofi og pædagogik ved Aarhus Universitet Lars-Henrik Schmidt.

»Det er især slemt, fordi alle tre regeringspartier har tradition for at være lærernes partier – især de Radikale. Nu er lærerne tvunget til at genoverveje deres politiske ståsted, fordi de føler sig svigtet af dem, der normalt repræsenterer deres holdning,« siger han.

Dagens Gossip