Lærlinge går efter praktikpladser i udlandet

Jagten på praktikpladser sender flere lærlinge ud over Danmarks grænser. Siden 2010 er antallet af elever med en praktikplads i udlandet steget med over 20 procent. Det skriver Avisen.dk.

Hos erhvervsskolen EUC Nord i Vendsyssel kan vicedirektør Jeanette Ørtoft genkende tendensen.

- Generelt vil elever i højere grad forsøge sig med praktik i udlandet. Der er en tendens til, at flere er interesserede i det, siger hun til Avisen.dk.

I 2012 drog hele 1074 lærlinge af sted til udenlandske praktikpladser - det højeste antal i over 10 år. Det viser de nyeste tal fra den såkaldte PIU-ordning. I 2010 var antallet af rejselystne elever 891.

Jeanette Ørtoft kæder elevernes voksende rejselyst sammen med praktikpladsmanglen herhjemme.

- Det bliver ikke løsningen på praktikpladsmanglen, men det kan være med til at afhjælpe noget af presset, siger hun.

Selvstændig konsulent Søren Kristensen har beskæftiget sig med international mobilitet i over 20 år og har skrevet en Ph.d.-afhandling om erhvervsskolers brug af praktik i udlandet.

Han mener, det er en mere længerevarende tendens end bare et krisetegn.

- Selvfølgelig er der nogle, der rejser ud, fordi de ikke kan finde en praktikplads herhjemme. Men den primære årsag er, at eleverne vil dygtiggøre sig fagligt og udfordre sig selv i et andet miljø. De vil have noget ekstra, siger Søren Kristensen til Avisen.dk.

Elevernes foretrukne værtsland har i flere år været Tyskland. Næsten en tredjedel af eleverne fandt i 2012 en læreplads i en tysk virksomhed. England var det næstmest populære, men også lande som Norge, Sverige, Irland og Australien er populære.

Hos Dansk Industri (DI) ser erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen elevernes stigende interesse for udlandsophold som en fordel for danske virksomheder.

- Det er kun positivt, at flere unge har lyst til at rejse ud. Det giver eleverne nogle supplerende kompetencer, siger hun til Avisen.dk.

/ritzau/

Dagens Gossip