Læs de 5 gode råd: Sådan giver du dit barn en god skolestart

Skrevet af Morten Larsen

12/08/2015

Dagens topnyheder

Med sommerfugle i maven og farverige skoletasker på ryggen er tusindvis af børn i denne uge begyndt i skole.

De fleste elever har været på en velfortjent sommerferie med rejser og store vaffelis, men der er også de allermindste; dem, der kommer lige fra børnehaven og nu skal finde sig til rette på skolebænken. 

For dem er der tale om en helt ny hverdag med nye klassekammerater og udfordringer med forskellige lektioner på skemaet.

De første skoledage er en spændende tid for både forælder og barn, og en god skolestart er vigtig, da de første erfaringer med den nye tilværelse kan være med til at sikre en god start i uddannelsessystemet.

Her følger en række gode råd til, hvordan du som forælder sikrer dit barn en god skolestart.

Gå, når du har sagt farvel
Afskeden med barnet om morgenen i klasselokalet kan ofte være svær, da den er meget forskellig fra børnehaven, hvor man godt kunne blive et stykke tid, inden man stikker næsen mod arbejdspladsen.

Jytte Sidelmann er erfaren børnehaveklasseleder og forfatter til blandt andet bogen 'Godt begyndt - hjælp dit barn til den bedste skolestart', og hun opfordrer forældre til at gå, når de har sagt farvel.

- Lav klare aftaler, inden du går fra dit barn. Hvis du siger: ”Nu går jeg”, og barnet græder, kan det betyde, at barnet ikke vil give slip, hvis du bliver og trøster, forklarer Jytte Sidelmann til Dagens.dk og fortsætter:

- Sig i stedet: ”Jeg går, når klokken ringer”. Men du skal gå, også selvom barnet græder. Når barnet forstår, at du mener, det du siger, vil afskeden blive nem for begge parter.

Læs for dit barn
Et af de grundlæggende mål med de utallige timer i klasselokalet er, at børnene lærer at læse og skrive, hvilket også bør foregå efter skoletid.

- Læs for dit barn hver dag. Sproget er en anden vigtig del af børns læring, siger Jytte Sidelmann.

Hun fortsætter:

- Lad din finger løbe under teksten, mens du læser. Sådan lærte mit barn at læse, siger Jytte Sidelmann og forklarer, at man som forælder også bør skrive med sit barn.

- Skriv ordet, mens barnet ser det bliver skrevet. Skriv dit barns navn, og skriv mor, far og navne på søskende, siger Jytte Sidelmann.

Sørg for faste rammer
Som forælder bør man sikre, at de basale forudsætninger for en god stoledag er på plads.

- Det gælder om at at sørge for, at ens barn får en ordentlig søvn og et ordentligt morgenmåltid, siger familieekspert Charlotte Højlund til Dagens.dk.

Hun understeger vigtigheden af faste rammer i de tidlige morgentimer.

- På den måde ved barnet, hvad der kommer til at ske, siger Charlotte Højlund, forfatter til bogen 'MOAR', hvori hun deler ud af sine erfaringer med rollen som mor til hele syv børn.

Læs også: Bilist kørte med 134 kilometer i timen på skolevej
 
- Man kan med fordel smøre madpakken om aftenen, så man bare skal sørge for eksempelvis agurk og knækbrød om morgenen, forklarer hun.

Vær opmærksom på trives
Selv små børn kan finde på at drille og mobbe, men ifølge Jytte Sidelmann kan man komme problemet til livs ved at invitere mobberen med hjem.

- Du kan invitere den der driller med hjem. Måske er det et overset barn, der driller for at få kontakt, forklarer Jytte Sidelmann.

Giv slip på kontrollen
Dialog kan som regel løse meget, men Charlotte Højlund råder forældre til kun at tage lærerens tid om morgenen, når man afleverer sit barn på skolen, hvis det drejer sig om noget meget akut.

- De eventuelle problemer skal tages med læreren, uden at barnet kan overhøre det, siger Charlotte Højlund.

Hun mener, at forældre til børn, der lige er begyndt i skole, skal være gode til at slippe kontrolen lidt.

- Der sker et meget stort skridt i barnets udvikling, når det går fra børnehave til skole, og de bliver meget store på meget kort tid. Som forælder er der tale om et kontroltab, men det er godt for børnene, at de får et frirum fra forældrene, forklarer Charlotte Højlund.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: