Læserbrev: Koldingenserne skal i gang med at sortere

Læserbrev af byrådsmedlem Hans Winther (SF) og miljøordfører for SF, Karina Lorentzen.

Vi har Europarekord i at brænde affald af og det er ikke fornuftigt, fordi affald faktisk indeholder mange værdier, som vi kan genanvende. Og da Danmark samtidig er et af de lande i Europa, der også producerer mest affald pr. indbygger, vil regeringen via kommunerne sørge for, at vi i fremtiden genanvender mere af de 429 kilo affald, som hver dansker i snit står for.

SF nationalt har netop lanceret en større plan for, hvordan vi kan genanvende mere affald. Med ressourcestrategien vil vi skabe et Danmark uden affald. Et Danmark, hvor vi genanvender alle materialer. Hvor alle værdier og ressourcer bliver brugt igen og igen. Og det betyder, at SF lokalt vil holde byrådet op på, at de nye målsætninger nås.

Det er nemlig sådan, at vi bliver flere og flere på jorden og presset på ressourcerne stiger i takt med befolkningsvæksten. Og det er indlysende, at vi ikke bare kan blive ved med at tage hul på nye ressourcer. Så når vi ved, at ti gamle dåser kan blive til otte nye eller 333 leverpostejsbakker kan blive til en ny cykel, så virker det rigtigt at samle det ind og ikke brænde det af.

I Kolding har vi en fin genbrugsavis, der årligt leverer nyheder om, hvordan man genbruger. Oplysning er vejen frem, men der skal også konkrete initiativer til. Vi kan nok ikke helt komme udenom, at det kræver en indsats fra både borgerne, virksomhederne, kommunerne og staten. Men med de rette initiativer kan det gøres let og overskueligt.

Faktisk har vi et sydjysk eksempel på, hvordan det kan ladet sig gøre. Aabenraa, Vejen, Tønder, Haderslev og Sønderborg, har allerede lavet et samarbejde om at genanvende affald. Borgerne er udstyret med en skraldespand med to rum - et rum til glas, metal og plastdunke og et rum til papir, pap og plastfolie. Borgerne har derfor let ved at sortere, men det bliver også let for det centrale sorteringsanlæg, der modtager det til sidst.

Genanvendelse er en klar vinderdagsorden. Vi har derfor det synspunkt, at Kolding straks skal på banen og se på, hvordan vi kan indfri de nye mål.

Dagens Gossip