Læserbrev: ”Noget for alle” er bedre end ”noget for noget”

Læserbrev af Lissen Schougaard, Gråstenvej 21, 6000 Kolding.

Det gamle slogan ”gør din pligt og kræv din ret” er igen kommet ind i vores bevidsthed. Sloganet høres atter i folkemunde og gudskelov for det. Men hvad betyder det, det vi siger? Betyder det at du som borger ikke kan modtage sociale ydelser uden at gøre noget til gengæld? Et noget for noget?

Hvis vi kigger tilbage til 50’erne og 60’erne var der mange der afslog at tage imod sociale ydelser, det blev betragtet som uværdigt og skamfuldt at skulle forsørges af det offentlige. Der var en anden moral og fællesskabsfølelse. I dag er det anderledes og bestemt ikke skamfuldt at modtage hjælp.

Alle tager naturligt nok de erhvervede rettigheder for givet. For hver generation er det blevet mere og mere naturligt og givet. Vi skal ikke kæmpe for borgerrettigheder i ordets oprindelige betydning og vi har I tidens løb fået et andet syn på ret og pligt.

Men der er en tendens til at begrebet “gør din pligt og kræv din ret” kun er for de af os der skal forsørges af det offentlige, de svageste. Hvad med middelsklassen og overklassen? Dikussionerne i medierne fokuserer på “dovenskab, udnyttelse og manglende vilje”. Men middel-og overklasse har også pligter. Pligt til at leve op til deres ansvar og måske give afkald på nogle erhvervede rettigheder.

Rig som fattig er vi alle forpligtede til at vise mådehold. En god øvelse kunne være at vi satte os ind i, hvad de forskellige ydelser koster og ikke bruge mere end højst nødvendigt. Rig som fattig er vi alle forpligtede til at opdrage vores børn til at vise mådehold.

Lad os her i Kolding Kommune, vise resten af Danmark hvordan det gøres! Vise mådehold, solidaritet og løfte i flok, så det ikke er et “noget for noget” men et “noget for alle”.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip