Læserbrev: Sydtrafik på katastrofekurs

Læserbrev af byrådsmedlem Poul Erik Jensen, Socialdemokraterne, Østergade 20, 6580 Vamdrup.

Busselskabet Sydtrafik har i øjeblikket kurs mod afgrunden.  De offentlige udgifter til selskabet stiger og stiger – og indtægterne styrtdykker, fordi passagerer flygter.

Nogle vil – måske med rette – påstå, at det blandt andet hænger sammen med, at Sydtrafik lukker ruter og sætter billetpriserne op.

Under alle omstændigheder er det en ond cirkel, som kan blive katastrofal for busselskabet, der dækker kommunerne i Syd- og Sønderjylland.

Ifølge en foreløbig opgørelse skal Sydtrafik i 2013 have et tilskud på 650 millioner kroner.

Situationen er ikke mindst alvorlig for Kolding Kommunes skatteydere, der skal betale 52 millioner kroner til trafikselskabet. Det er hele seks millioner kroner mere end budgetteret.

Ifølge meldingen, så hænger den store ekstraregning sammen med, at Kolding Kommune har budgetteret for lavt. Derudover er er der et betydeligt fald i passagerindtægterne.

Det hænger blandt andet sammen med overgangen fra klippekort til rejsekort, hvor Kolding Kommune har tabt mange penge, mens Region Syddanmark har scoret på det.

At det er gået sådan, hænger sammen med, at Sydtrafik fandt det for omfangsrigt at indføre rejsekortet på samtlige ruter i trafikselskabets område på én gang.

Derfor valgte Sydtrafik en trinsvis indførelse af rejsekortet. Det startede i bybusserne og herefter de regionale og lokale ruter.

Desuden har Sydtrafik besluttet, at passagerne kunne bruge klippekortet i bybusserne et stykke tid efter indførelsen af rejsekortet.

Mange bybuspassagerer har benyttet sig af muligheden for at bruge klippekortet, helt frem til det endelige udfasningstidspunkt den 1. marts 2014. Der har været et ekstraordinært stort salg af klippekort i 2013.

Kolding Kommune blev ikke informeret om de mulige økonomiske konsekvenser.

I Kolding finder vi det uacceptabelt, at indtægter fra Kolding Kommunes busser går til regionen. Derfor vil der blive stillet krav om en mere retfærdig fordeling af indtægterne for 2013.

Som det ser ud lige nu mister kommunerne i Syd- og Sønderjylland over 25 millioner kroner i passagerindtægter. Til gengæld får Region Syddanmark en ekstraindtægt på 16 millioner kroner.

Dagens Gossip