Landbrug & Fødevarer: Russisk boykot vil koste 4500 job

Skrevet af admin

16/12/2014

Dagens topnyheder

Den russiske boykot af vestlige varer rammer danske landmænd og fødevarevirksomheder hårdt. Og gør regeringen ikke noget, vil det betyde 4500 mistede job og et eksporttab på otte milliarder kroner.

Det anslår Landbrug & Fødevarer (L&F), at krisen med Rusland vil betyde, og derfor foreslår brancheorganisationen en såkaldt ruslandspakke.

- Det russiske importforbud har ramt de danske landmænd og fødevarevirksomheder langt hårdere, end nogen havde forudset, siger Karen Hækkerup, der er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

- Lige nu er der akut fare for, at 1000 landmænd må dreje nøglen om. Det vil betyde, at 4500 mennesker, der dagligt får deres indtægt fra fødevareklyngen, står til at miste deres job. Det vil især ramme i yderområderne, siger hun i en pressemeddelelse.

Den russiske boykot af varer fra EU betyder, at salgsprisen på mælk, svinekød og korn er styrtdykket, fordi det europæiske marked er blevet oversvømmet med fødevarer.

Prisen på svinekød er faldet med over 10 procent i år, mens mælkeprisen er faldet med godt 23 procent. Hvis de lave priser fortsætter, så vil det betyde et fald i eksporten på cirka otte milliarder kroner, viser beregninger fra L&F.

- Danmark har ikke råd til at lade gode arbejdspladser og vækst i fødevareklyngen gå tabt. Derfor er det en god investering for hele Danmark at sikre, at flest mulig landmænd overlever denne desværre nok langvarige krise, påpeger Karen Hækkerup.

- Men det kræver, at vi nu letter en række byrder på fødevareerhvervet, så landmændene har mulighed for at overleve, siger hun.

I ruslandspakken er der 10 konkrete forslag til, hvad regeringen bør gøre. L&F foreslår blandt andet at give landmændene lov til at gøde mere og samtidig have flere svin pr. hektar.

Der skal også gives hurtig hjælp til at åbne nye markeder for fødevareerhvervet

- Vores forslag er alle gratis for statskassen, men vil have umiddelbar effekt på både landmændenes bundlinje og deres tro på fremtiden, siger Karen Hækkerup.

/ritzau/