Landbrug og Fødevarer frygter strengere miljøkrav

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) glæder sig over det nye initiativ, men i landbrugets interesseorganisation Landbrug og Fødevarer rynker man på brynene.

Formand Martin Merrild frygter, at øgede miljøkrav vil ramme de danske landmænd hårdt, fordi de i forvejen bliver mødt af strenge regler på området.

»Vi har forståelse for, at der både skal være plads til landbrug og natur i Europa, og at landbruget skal drives på en måde, der tager hensyn til naturen, det har vi det helt fint med. Men vi frygter, at der nu kommer nogle generelle grønne krav, som bliver lagt oven i de krav, danske landmænd skal leve op til i forvejen. Vi har allerede nogle stramme miljøkrav i Danmark, strengere end dem, der er almindeligt gældende i EU. Vi risikerer at blive ramt på en urimelig måde,« siger han.

Formanden for Landbrug og Fødevarer glæder sig dog samtidig over, at der ikke bliver ændret på, at det i vidt omfang også fremover vil være op til det enkelte medlemsland at fordele landbrugsstøtten internt i landet. De danske kvægavlere frygtede, inden aftalen faldt på plads, at de ville blive hårdt ramt, såfremt fordelingen fremover skulle dikteres fra Bruxelles.

»Det er glædeligt, at vi undgår en udjævning, som ville være gået hårdt ud over vores kvægproducenter. Det undgår vi, så de fremover kan modtage en højere støtte end den almindelige hektarstøtte. Kvægproducenterne er i forvejen hårdt ramt på økonomien, og de ville have fået en kraftig reaktion af deres støtte. Men det ser ud til, at de undgår det,« siger Martin Merrild med henvisning til, at landbrugsaftalen først kan falde på plads, når Europa-Parlamentet har sagt god for den.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip