Landbruget: EU-brev om landbrugspakke ændrer intet

Skrevet af admin

10/05/2016

Mest læste i dag

EU-Kommissionens henvendelse til regeringen kommer ikke til at ændre i landbrugspakken. Det vurderer direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen.

Han nedtoner samtidig alvoren af EU-Kommissionens henvendelse til regeringen om landbrugspakken.

- Jeg vil mene, det er helt usandsynligt, at man bliver nødt til at lave om i landbrugspakken. Kommissionen stiller jo bare nogle spørgsmål, og dem er jeg sikker på, de får nogle gode svar på.

- De problemer, som EU-Kommissionen adresserer, de findes enten ikke, eller også er det i en meget lille dimension.

Sagen er opstået, efter EU-Kommissionen ifølge Information i et brev til miljø- og fødevareministeren oplyser, at landbrugspakken ser ud til at være i strid med vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

Men Flemming Nør-Pedersen mener, at regeringen vil have lommerne fulde af gode argumenter, når der skal svares på henvendelsen fra kommissionen, fordi der er flere forhold, der ikke er taget højde for i beregningerne bag landbrugspakken.

- Regeringen har lavet grundige vurderinger af landbrugspakkens miljøfaglige og juridiske profil. Det er efter vores opfattelse meget forsigtige vurderinger, siger han.

Det er især tre faktorer, som ifølge Flemming Nør-Pedersen er årsagen til, at regeringen vil kunne besvare henvendelsen fra kommissionen og lægge sagen i graven.

- Der er ikke taget højde for, at den nye gødskningslov har givet landmændene en øget gødskningsret, men ikke en øget gødskningspligt.

- Der er heller ikke taget højde for den forsinkelseseffekt, der vil være, fra man bringer lidt mere kvælstof ud på markerne, til der kommer en respons i vandmiljøet. Og så overvurderer man formentlig også udvaskningseffekten fra brug af kvælstofgødning, siger han.

/ritzau/