Landbruget ser kun vindere i nyt naturudspil

Det siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt, efter at det første offentlige møde om Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger fandt sted torsdag i Aarhus.

»For os er det starten på en ny æra for landbruget, hvor vi kan øge råvaregrundlaget og passe på miljøet samtidig,« siger Lars Hvidtfeldt.

Landbrugets begejstring gælder et nyt princip, der går ud på at gøre det muligt at skrue op for landbrugsproduktionen på robuste jorde, mens der omvendt skal skrues ned på sårbare jorde.

Efter mødet torsdag, der med 160 tilhørere blev lidt af et tilløbsstykke, sagde fødevareminister Mette Gjerskov (S):

»Det er en helt anden tankegang, hvor nogle landmænd med robuste jorde kan komme til at producere mere, mens andre landmænd med sårbare jorde skal producere mindre. Det vil betyde en skævhed blandt landmændene. Så vi skal have fundet en solidarisk måde at omfordele gevinsterne på«.

Men Lars Hvidtfeldt mener ikke, der bliver nogle tabere blandt landmændene.

»Det skal da være ambitionen, at der ikke bliver nogle tabere. Alle landmænd skal mindst have det økonomiske råderum, de har i dag. Det skulle endda gerne blive større,« siger Lars Hvidtfeldt.

Han mener, at landmænd med jorde nær følsomme miljøområder kan etablere forskellige foranstaltninger, der forhindrer de miljøskadelige stoffer fra landbrugsproduktionen i at trænge ud i vandløb og fjorde.

»Man kan investere i plantning af ålegræs, muslingeproduktion og stenrev i fjorde, og man kan også anlægge minivådområder. Der er en lang række virkemidler til rådighed. Det dyreste virkemiddel er at tage landbrugsjord ud af drift,« siger Lars Hvidtfeldt.

Spørgsmål: Skal den enkelte landmand så betale for de foranstaltninger?

»Der er forskellige muligheder for at målrette eksisterende støtteordninger. Vi har jo også landdistriktsmidlerne, hvor man i dag bruger en lille milliard kroner, som kan bringes i spil,« siger Lars Hvidtfeldt.

Han glæder sig også over udsigten til et opgør med grænserne for, hvor mange dyr landmændene må have i staldene.

»Fremover skal det handle om, hvad man udleder, ikke hvor meget man producerer. Det er sådan, det øvrige erhvervsliv reguleres,« siger Lars Hvidtfeldt.

Fødevareminister Mette Gjerskov forventer, at landbruget samlet set står til en økonomisk gevinst, hvis anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen gennemføres.

»Vi går fra en tankegang, hvor vi siger, at du må have så og så mange svin til en tankegang, hvor vi siger: Du må sådan set selv bestemme, hvor mange svin du vil have, men du må kun udlede så og så meget fosfor og kvælstof. Det er en helt anden måde at se tingene på,« siger Mette Gjerskov.

Regeringens eget Vækstteam Fødevarer har tidligere regnet sig frem til, at en øget landbrugsproduktion kan betyde, at eksporten fra fødevareerhvervet kan stige med 50 milliarder kroner om året og skabe op til 25.000 arbejdspladser.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip