Landbruget: Vækstplan peger i den rigtige retning

Vækstpotentialet i danske fødevarevirksomheder ser lysere ud, efter at regeringen mandag har præsenteret en ny vækstplan, som blandt andet betyder op til tre milliarder kroner om året til landbruget.

Det siger formanden for Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, og vurderer, at der med planen kan sikres omkring 25.000 arbejdspladser.

- Det kræver først og fremmest, at vi kan producere noget mere, og derfor er regeringens vækstplan og initiativerne på blandt andet miljøområdet noget af det politiske benarbejde, der skal til, for at vi kan realisere vækstpotentialet, siger han.

Han er specielt begejstret for ét af regeringens 34 initiativer. Regeringen vil fremover i højere grad måle virksomhederne på, hvor meget de forurener, og ikke på hvor meget de producerer.

Det betyder, siger Søren Gade, at virksomhederne "dermed kan skrue op for produktionen af kød, mælk og andre produkter, så længe der ikke kommer mere ud gennem skorstenen eller kloakken".

Landbrug og Fødevarer glæder sig også over regeringens planer om at lette landmændenes adgang til finansiering.

- Mange steder er det nødvendigt at udvide bedrifterne eller få nye ejere ind, hvis der skal produceres mere. Her er finansiering fra tid til anden en udfordring, som der desværre ikke findes et quick-fix på, siger Søren Gade.

- Planen løser ikke problemet i sig selv, men det glæder mig, at der bliver taget initiativer, og at der tænkes nyt på, hvordan vi kan løse finansieringsudfordringerne, fortsætter han.

Finansiering er dog ikke det eneste, der forhindrer udvidelse og mere produktion i landbruget, lyder det. Det samme gør miljøreglerne, og derfor håber Landbrug og Fødevarer, at regeringen vil indføre målrettet miljøregulering også i landbruget.

/ritzau/

Dagens Gossip