Landdistrikter: Uacceptabelt at Diis ikke skal til Aarhus

Det er uacceptabelt, at Socialdemokraterne ikke vil være med til at flytte Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, til Jylland.

Sådan lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er et negativt signal at sende, at der er institutioner, der er så vigtige, at de kun kan eksistere i hovedstaden, siger Steffen Damsgaard.

- Det synspunkt deler vi ikke, og vi mener, at Diis kunne være meget velfungerende - også med en placering i Aarhus, siger han.

Steffen Damsgaard appellerer kraftigt til, at man i stedet for Diis finder en anden statslig institution, som kan flyttes ud af hovedstaden.

- Vi vil foreslå, at man finder en alternativ statslig institution, som kan udflyttes, så den overordnede målsætning med at få udflyttet statslige arbejdspladser ikke bliver i mindre omfang, siger formanden.

Mens regeringen kan flytte størstedelen af de tusindvis af arbejdspladser uden at ændre loven, kræver udflytningen af Diis en lovændring, fordi instituttet er en uafhængig, selvejende institution.

Regeringen kan ikke længere samle et flertal for udflytningen af Diis fra København til Aarhus, efter Socialdemokraterne tirsdag har stemt imod forslaget.

Liberal Alliance er også imod forslaget om udflytningen, og dermed kan regeringen ikke tælle til 90 mandater.

- Der har været massiv kritik af udflytningen i de høringssvar, der er givet. Vi har også selv forsøgt at få svar fra regeringen på noget af den kritik, som der er fremkommet.

- Og af de svar, regeringen har givet, fremgår klart, at placeringen af Diis i København er det, der er mest fornuftigt, siger medlem af Folketingets udenrigsudvalg Mogens Jensen (S) til DR Nyheder.

Flytningen af instituttet med 88 stillinger er en del af udflytningen af knap 4000 statslige arbejdspladser, som regeringen præsenterede i oktober sidste år. Udflytningen af instituttet kræver modsat de andre en lovændring og dermed et flertal i Folketinget.

/ritzau/

Dagens Gossip