Landesorg i Italien efter katastrofe-forlis

Samtidig betegner borgmesteren på Lampedusa, Giusi Nicolini sceneriet på den lille ø som rædselsvækkende:

»Det er som en kirkegård«, siger hun ifølge Reuters.

Lighusene på øen er overfyldte, og myndighederne må af pladsmangel anbringe de omkomne i en hangar ved øens lufthavn.

Tragedien, hvor mindst 300 mænd, kvinder og børn frygtes omkommet, bliver fredag markeret over hele Italien. De mange illegale immigranter var om bord på en 20 meter lang gammel, overfyldt fiskerbåd, der sank en kilometer fra Lampedusa.

Som en markering af katastrofen bliver der blandt andet holdt et minuts stilhed i landets skoler, og pave Frans har udråbt fredag som »Tårernes Dag«. Samtidig har paven betegnet forliset som »en skændsel«.

Timer inden båden gik ned, var den stævnet ud fra byen Misrata i Libyen, med omkring 500 personer om bord fra fortrinsvis Somalia og Eritrea. Blot 151 af dem overlevede turen over Middelhavet mod det forjættede Europa.

Tæt ved kysten til Lampedusa fik båden motorstop og begyndte at tage vand ind. Nogle af passagerne forsøgte at påkalde opmærksomhed fra andre skibe ved at sætte ild til lagner, hvilket resulterede i, at selve båden brød i brand. Herefter trak folk sig i panik over i bådens ene side, hvorefter den fik slagside, kæntrede og sank.

BBC citerer Italiens indenrigsminister, Angelino Alfano, for at bådens skipper, en 35-årig tuneser, der overlevede forliset og nu er anholdt, tidligere er blevet udvist af Italien.

»Han blev deporteret i april«, lød det fra Alfano, der fortsatte:

»Dette her er ikke kun en Italiensk tragedie. Det er en europæisk tragedie.«

Fredag morgen var 113 lig bjærget i land, blandt dem to gravide kvinder og tre børn, men mindst 200 personer savnes stadig. Dykkere, der har været nede på de 40 meters dybde, hvor vraget ligger, fortæller om flere dusin omkomne, der blev fanget om bord, da båden forsvandt i bølgerne. Samtidig er området, hvor der søges efter omkomne, blevet udvidet, fordi nogle lig kan være ført bort af strømmen.

Lampedusa, der ligger blot 130 kilometer fra den nordafrikanske kyst, er hvert år mål for tusinder af immigranter og flygtninge. Det samme gælder Sicilien, hvor 200 personer for få dage siden blev reddet fra en synkefærdig båd.

FNs Flygtningeorganisation, UNHCR, anslår ifølge Reuters, at 500 personer sidste år omkom under turen over Middelhavet.

I august oplyste indenrigsminister Angelino Alfano ifølge avisen The Guardian, at 24.000 personer inden for det seneste år, havde klaret turen over havet og var nået frem til Italiens kyster.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip