Landin åd tapas til aftensmad: Danmark tævede Spanien

18/01/2014

Så fik de deres revanche, de danske håndboldherrer. Og så ikke et ord mere om sidste års nederlag på 19-35 i VM-finalen.

Lørdag var det de spanske verdensmestre, der fik stryg. Danmark vandt EM-mellemrundens første kamp 31-28 efter en 16-14-føring ved pausen.

Ikke mindst takket være klasseredninger på stribe af målmand Niklas Landin, der især i anden halvleg lignede en mand i form til nærmest alene at sikre Danmark endnu en guldmedalje.

Med sejren er danskerne blot en sejr fra en plads i semifinalen ved EM, og der er to chancer for at hente den - mandag mod Ungarn eller onsdag mod Island.

Det endte med en overlegen dansk sejr, men det var først i anden halvleg, Landin blev overmenneskelig. Danmark havde problemer undervejs.

Landstræner Ulrik Wilbeks plan var at få bredt spillet ud og få afslutninger fra alle positioner, hvilket ikke lykkedes specielt godt før pausen, hvor fløjene stort set ikke var med i spillet.

Det kom de først ved en stribe straffekast i slutningen af halvlegen, og selv om Anders Eggert var skiftet ind i truppen og med fra start mod Spanien, var det Lindberg, der fik chancen først på straffekast. To scoringer, så en afbrænder, og så var det Eggerts tur.

Akkurat som ved præsentationen før kampen blev Eggert mødt af et sandt jubelbrøl fra de 14.000 i Boxen, da han gik mod pletten. Og eksekverede med vanlig elegance.

I det hele taget var der et kæmpe tryk fra publikum, som ønsket af Wilbek og spillerne, og de første minutter bød på en af mange store redninger fra Landin, en flot scoring af Mads Christiansen og en uventet en af slagsen fra forsvarsspecialisten Klaus Thomsen.

En fin dansk start, men det offensive spanske forsvar stressede de danske bagspillere til fejlafleveringer. René Toft lyste op ved flere gange at slide sig fri på stregen i kamp med de fysisk stærke spaniere, som han sådan havde glædet sig til at slås med.

Og stjernen Mikkel Hansen fik da også lavet et par kasser, men heller ikke han brød sig om de offensive spanierne. Hansen spillede kun 12 minutter i første halvleg, og Wilbek skiftede meget ud i angrebet i et forsøg på at finde løsninger.

Forsvaret lyste til gengæld op. Flotte danske returløb betød, at der aldrig kom gang i den spanske kontramaskine.

Thomas Mogensen gjorde det til pausestilling 16-14 i halvlegens sidste sekund, hvor Danmark ellers var i undertal, og fornemmelsen af, at det kunne gå begge veje var der. Også i begyndelsen af anden halvleg.

Så tog Landin for alvor fat, og i de sidste 30 minutter fandt danskerne flere huller i det spanske forsvar. Det hele kørte langt bedre, og sejren giver uden tvivl stor selvtillid.

Danmark ligner en sikker semifinalemodstander.

Og Spanien, ja de skal nok være der også. Spanierne kan hverken tabe til Østrig eller Makedonien. Så måske venter der endnu et stormøde i finalen på søndag.

Sker det, må det psykologiske overtag være hos danskerne.