Landmænd: Afgørende at vi får lov at gøde mere

Skrevet af admin

25/02/2016

Dagens topnyheder

Mens miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kæmper for at holde fast i sin ministerpos til trods for, at et flertal i Folketinget ikke har tillid til hende, så vækker den netop vedtagne lov, der har fået taburetten til at vakle under ministeren, glæde i landbruget.

Begge de store landbrugsorganisationer, Landbrug & Fødevarer samt Bæredygtigt Landbrug, glæder sig over, at lovforslaget om gødning og plantedække er stemt gennem Folketinget. Loven er afgørende for erhvervet, mener de to organisationer.

- Landmændene har så meget brug for denne her pakke, siger Landbrug og Fødevarers administrerende direktør, Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

- Her og nu er det vigtigt, at de får lov at gøde mere, mener hun.

Ifølge de hidtil gældende regler har landmændene ifølge Miljø- og Fødevareministeriet skullet give deres afgrøder omkring 20 procent mindre kvælstof, end de har behov for, hvis de skal vokse optimalt. Det bliver der nu lavet om på.

Det er det, kritikerne frygter vil gå ud over vandmiljøet. Men landbruget ser altså helt anderledes på sagen.

- Det, at gødningsloven er blevet vedtaget, er af altafgørende betydning for, at der kan være landbrug i Danmark fremadrettet. Så enkelt er det, siger Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, i en pressemeddelelse.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet vil den økonomiske gevinst ved mere gødning være mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner årligt. De tal er ifølge ministeriet udregnet af Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

Allerede dette forår får landmændene ifølge ministeriet forøget deres kvælstofkvote væsentligt, hvilket betyder, at de kan give deres mark mere gødning. Fra august får landmændene lov at bruge endnu mere gødning op til såkaldt "økonomisk optimum".

Fra dyrkningssæsonen 2018/2019 regner ministeriet med, at der vil blive indført målrettet regulering.

Det vil betyde, at landmændene får individuelle niveauer for, hvor meget gødning de kan bruge afhængigt af, hvordan deres bedrift specifikt påvirker det omkringliggende miljø.

/ritzau/