Landmænd får statsstøtte for randzoner

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) etablerer nu en statslig støtteordning for randzoner.

Dermed sikres det, at langt de fleste landmænd får den randzonekompensation, de havde forventet.

Nogle håndfulde - primært store - landmænd rammer EU's loft for statsstøtte, og det skal nu undersøges, hvad der kan gøres for disse landmænd, oplyser ministeren.

Den nye støtteordning kommer som direkte konsekvens af, at miljøministeren onsdag har besluttet at sende vandplanerne i seks måneders høring og dermed udskudt vedtagelsen af vandplanerne til 2014.

- Vi står i en grotesk situation, hvor den ene miljølovgivning spænder ben for den anden, siger fødevareminister Mette Gjerskov i en skriftlig kommentar.

- Jeg har vendt alle tænkelige alternativer for at sikre landmændene kompensation i 2013. Vi er endt på, at en statslig støtteordning er den eneste reelle løsning. Dermed sikres langt de fleste landmænd den randzonekompensation, de havde forventet, siger hun.

Enkelte landmænd rammer EU's støtteloft.

Det drejer sig om 10-20 ud af 30.000 landmænd, der har søgt. Det er primært store landmænd, som mister kompensation for samlet set 600.000-700.000 kr. Antallet kan dog blive højere, forudser ministeriet.

- Det er meget beklageligt, at et par håndfulde landmænd ikke får den kompensation, de havde forventet, og vi vil undersøge, om der kan gøres noget for disse landmænd, siger Mette Gjerskov og fortsætter:

- Generelt er der ingen tvivl om, at en statslig støtteordning ikke er en ønskesituation. Det betyder bøvl for både landmænd og myndigheder.

Ordningen betyder, at landmændene skal indsende en supplerende ansøgning om randzonestøtte. Den vil betyde nye sagsbehandlingstider.

Og selv om udbetalingen for 2013 begynder til december som lovet, vil mange landmænd først få udbetalt deres randzonekompensation i foråret 2014.

Alternativer til randzonerne har været overvejet inklusiv ophævelse af randzonerne. Det vil dog betyde, at der skal etableres alternative miljøinitiativer.

Ifølge ministeren er randzonerne et godt og omkostningseffektivt miljøinitiativ.

- Desuden vil alternativer betyde mere bøvl og økonomiske byrder for landbruget, og de vil samlet set stille landbruget i en markant dårligere situation, siger Mette Gjerskov.

For 2014 sigtes der mod, at randzonekompensationen kan udbetales med EU-medfinansiering som planlagt. Men kun hvis vandplanerne er på plads.

Sker det ikke, fortsætter den statslige støtteordning. Dog vil flere landmænd her ramme EU's loft for statsstøtte.

/ritzau/

Dagens Gossip