Landmænd forventer at øge produktionen

»Tiltroen til fremtiden er efterhånden stor i landbruget. Alle driftsgrene har nu et flertal, der forventer fremgang. Udgangspunktet er dog meget forskelligt, og især mælkeproducenterne har haft det svært og har først for nyligt oplevet en smule medvind med lidt højere mælkepriser,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug.

Han henviser til, at optimismen blandt andet skyldes lave renter og de seneste politiske signaler om målrettet miljøregulering.

Næsten fire ud af ti landmænd forventer at øge produktionen, mens hver fjerde landmand har planer om at øge investeringerne i år samt i 2014.

54 procent af landmændene mener imidlertid, at høje produktionsomkostninger og problemer med at finde finansiering kan sætte sine begrænsninger. 42 procent af de adspurgte oplyser, at deres produktion bliver begrænset af manglende finansiering mod 34 procent i november.

»Det er positivt, at undersøgelsen viser, at landmændene er klar til at bidrage til vækst og beskæftigelse i samfundet, men begrænsningerne hæmmer investeringer og ejerskifter i landbruget. Herved forringes konkurrenceevnen, og der er risiko for, at råvaregrundlaget svinder ind,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

BNB

Dagens Gossip