Landmænd ser ingen grund til sprøjteforbud

Danmark har rent grundvand og et af de strengeste systemer i verden, når det kommer til godkendelse af pesticider. Derfor er det slet ikke nødvendigt med et totalforbud.

Det siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, efter at Egedal Kommune i Nordsjælland har valgt at nedlægge et totalforbud mod anvendelse af sprøjtemidler.

- Det er en trist udvikling, når vi ikke længere stoler på vores godkendelsessystem.

- Vi har et af de allerstrengeste i verden, der tager udgangspunkt i, at vi i Danmark skal pumpe vand op fra vores landbrugsjord. Og det kan man stort set alle steder, siger Martin Merrild.

Egedal Kommunes forbud er det første af sin slags i Danmark. Det kommer, efter at Naturstyrelsen efter flere års arbejde netop har offentliggjort en historisk kortlægning af landets grundvand.

Det er en vandboring ved Bjellekær Kildeplads, der vækker bekymring.

Den sørger for vand til 30.000 københavnere. Og selv om vandet ikke er forurenet, er Bjellekær Kildeplads så vigtig for vandforsyningen, at kommunen har valgt at benytte muligheden for at indføre sprøjteforbuddet for at beskytte mod eventuelle uheld med sprøjtemidler.

- Der er intet behov for at lave en så voldsom restriktion. Jeg savner den faglige begrundelse, og det er med til at give et forkert indtryk af, hvad moderne pesticidanvendelse er, siger Martin Merrild.

Som kompensation har boligejerne i området fået tilbudt 5000 kroner, mens de fleste landbrugsejendomme får mellem 30.000 og 250.000 kroner.

Men det er slet ikke nok ifølge Landbrug & Fødevarer, som nu vil føre en sag ved Natur- og Miljøklagenævnet i samarbejde med Nordsjællands Landboforening.

- Vi vil kæmpe til det yderste for en fuldstændig tilsvarende erstatning til landmændene, hvis man vælger at fastholde det har unødvendige forbud, sådan at værdiforringelsen af deres landbrugsjord vil blive kompenseret, siger Martin Merrild.

/ritzau/

Dagens Gossip