Landmænd skylder milliarder i banken

Skrevet af admin

21/10/2013

Dagens topnyheder

Danske landmænd skylder et svimlende beløb i banken. Samlet løb jordbrugets samlede gæld ved udgangen af 2012 op i 352 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Statistik. Gælden er vokset med 1,2 procent i forhold til 2011.

Ser man gælden i forhold til, hvad landmændene tjener, ser det ikke for lyst ud. For jordbrugets samlede bruttoproduktion lå sidste år på 86,5 milliarder kroner, hvilket betyder, at gælden er omtrent fire gange så stor som den årlige bruttoproduktion.

- På europæisk plan er det et dansk særpræg at have en så høj gældsopbygning i erhvervet, oplyser Danmarks Statistik.

At gælden samlet steg med 1,2 procent, dækker over en stigning på 1,7 procent i realkreditgælden og et fald på 2,1 procent i pengeinstitutgælden.

Realkreditinstitutterne har lånt over 257 milliarder kroner til de danske landmænd, mens banker og sparekasser har lånt over 68 milliarder ud.

En del af pengene er blevet brugt til investeringer i både bygninger og maskiner. Efter tre år med faldende investeringer stiger den post nu igen i landmandsbudgettet. Samlet steg posten med en halv milliard i forhold til 2011 - en stigning på otte procent.

Det er især hos svineproducenterne, at der er kommet gang i moderniseringen. Samlet steg de her med 377 millioner kroner eller 82 procent i forhold til året før.

Det er nye krav til opstaldning af grisene, som trådte i kraft 1. januar 2013, der har tvunget svineproducenterne til at investere.

For kvægstalde er der derimod et fald i investeringerne på 13 procent i forhold til året før, svarende til 83 millioner kroner.

I 2012 blev der samlet investeret for 7,8 milliarder kroner i landbruget.

/ritzau/