Landmænd venter markant større produktion

Skrevet af admin

13/05/2016

Dagens topnyheder

Danske landmænd regner med både i år og næste år at sætte markant mere fut i produktionen end de senere år.

Regeringens landbrugspakke, som giver lov til mere gødning på markerne, betyder sammen med afskaffelsen af EU's mælkekvoter, at landbruget forventer at øge landbrugsproduktionen med ti procent.

Det fremgår af en ny måling fra Landmandsbarometeret, der to gange årligt spørger 3000 landmænd til deres forventninger til fremtiden.

- Det er især mælkeproducenterne, der forventer en større produktion i år og næste år. De øgede allerede sidste år produktionen kraftigt efter fjernelsen af mælkekvoterne, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef på Seges (tidligere Videnscenter for Landbrug, red.), som står bag Landmandsbarometeret.

Forventningerne om højere produktion skyldes dog ikke, at det er en god forretning at være mælkeproducent i øjeblikket.

Bundlinjen hos de fleste mælkeproducenter blinker rødt, og mælkeproducenterne ventes i år i snit at ende med et underskud på en halv million kroner.

Oveni lurer en mulig ny priskrig på det danske marked, efter at Aldi onsdag sænkede mælkeprisen med en krone. Med risiko for at andre detailkæder følger efter.

- En lang række mælkeproducenter har været begrænset af EU's kvoter og kunne have produceret mere.

- Oveni kom så krisen. Dermed bliver en udvidelse af produktiviteten en af de realistiske muligheder for med begrænsede ekstraomkostninger at udvide produktionen og øge overskuddet. For nogle handler det jo bare om ikke at slagte køer, men lade dem forblive i produktion, siger Klaus Kaiser.

I Jyllands-Posten efterlyser formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, ny regulering af produktionen til erstatning for kvoterne.

Det er Peder Philipp, formand for Dansk Kvæg under Landbrug & Fødevarer, dybt uenig i.

- Efter afskaffelsen af EU-kvoterne er danske mælkeproducenter nu i fuld gang med at kæmpe os ind på en rolle på verdensmarkedet, hvor nye kvoteordninger ikke hjælper os spor, siger han.

/ritzau/