Landmænd vil gerne ansætte flere flygtninge

Skrevet af admin

11/02/2016

Dagens topnyheder

Landbruget er godt rustet til at få flygtninge ind på det danske arbejdsmarked.

Sådan lyder det fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, som i en skriftlig kommentar påpeger, at der er rig erfaring med udenlandsk arbejdskraft i landbruget.

- I Landbrug & Fødevarer ser vi meget gerne, at flere flygtninge kommer ud og arbejder i landbrug- og fødevarevirksomheder, skriver administrerende direktør Karen Hækkerup.

- Det er både til gavn for landmændene og virksomhederne, og for flygtningene selv, at de får noget at stå op til, skriver hun.

Det er den tidligere ministers eget parti, som har foreslået at sende flygtninge ud i brancher, hvor der i forvejen er ansat mange østeuropæere.

Det er blandt andet rengøringsarbejde og stillinger i landbruget og i restaurationsbranchen, hvor sproget ikke er en uoverstigelig barriere, mener Socialdemokraterne. Også SF bakker op om forslaget.

Karen Hækkerup påpeger, at flere kommuner har projekter med at få flygtninge ud i landbruget. Det drejer sig blandt andet om Esbjerg, Holstebro og Frederikshavn.

- Der er allerede flere lokale landboforeninger, som arbejder målrettet med at få flygtninge i arbejde, så vi forventer at flere flygtninge vil komme i praktik hos landmænd i den kommende tid, skriver hun.

Landbrug & Fødevarer har sendt en vejledning ud, der fortæller hvordan landmændene kan ordne de praktiske ting, der skal på plads for at flygtning kan blive ansat. Men foreningen håber på mere fleksible regler i forbindelse med trepartsforhandlingerne.

Regeringen indledte torsdag trepartsforhandlingerne med fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Her er det ifølge regeringen netop et hovedtema, hvordan man får flygtninge ud på det danske arbejdsmarked.

/ritzau/