Landmændene beder om godt vejr frem mod høst

Mens ferierende danskere landet over sukker efter sol og mere varme, så gælder det i høj grad også landmændene, hvis indtjening er tæt forbundet med vejrgudernes lunefulde humør.

Det ustadige forår med ret lave temperaturer og megen nedbør har betydet en langsom vækst og sen modning af afgrøderne.

Derfor er høsten af korn og frøafgrøder lige nu forsinket over hele landet. Sådan lyder vurderingen hos Seges, landbrugets videncenters afdeling for planter og miljø.

- I gennemsnit er vi cirka to uger efter det normale. Billedet er dog lidt forskelligt fra egn til egn.

- Vi er længst bagefter mod nord, mens vi sydligst i landet er tættere på den normale modning på dette tidspunkt, siger landskonsulent Lars Bonde Eriksen fra Seges.

Han fortæller, at der de fleste steder lige nu mangler moderat varme og sol. Enkelte steder i landet er det dog stadig velkomment med lidt mere nedbør for enkelte afgrøders vedkommende.

- I Sønderjylland kan hveden nogle steder godt tåle en smule mere regn. Men på landsbasis er det altså det klassiske gode, danske sommervejr, der efterspørges fra landmændene, siger Lars Bonde Eriksen.

Landskonsulenten tør ikke spå om udbyttet af årets høst. Der er stadig mange faktorer i spil.

Sidste år kom mejetærskerne på markerne tidligere, end nogen kunne huske.

Høsten kom flere steder 14 dage tidligere end normalt. Det gjaldt især på Sjælland og i Vestjylland samt visse steder i Østjylland.

Sådan bliver det altså ikke i år, og meteorologernes langtidsprognose er heller ikke alt for lovende. Hverken for feriefolket eller landmændene.

De næste uger taler DMI om ustabilt vejr, og først til august ser det ud til, at der kommer en periode med mere konstant tørt vejr og mulighed for en del sol.

/ritzau/

Dagens Gossip