Landmændene er ude i historisk hårdt udskillelsesløb

Skrevet af admin

16/07/2016

Dagens topnyheder

Landbruget er for første gang i årevis i økonomisk bedring. Alligevel steg antallet af konkurser i første halvår af 2016 til næsten historiske højder.

133 bedrifter gik konkurs mod 88 i samme periode sidste år. Det er en stigning på mere end 50 procent.

Ser man over de seneste 12 måneder, så er 205 landmænd gået konkurs mod 135 i præcis samme periode året før. Det er det højeste antal siden 1994.

Ifølge Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef på Seges (tidligere Videnscenter for Landbrug, red.), er der flere og gode forklaringer på, at landmændene falder på stribe, netop som der blæser mildere vinde over landbruget.

- Vi har igennem en længere årrække haft store underskud og endnu større gæld. Nogle landmænd er til sidst kørt trætte, eller også er deres bank. Så slår man en streg i sandet, og så er det nu, siger han.

Det tager tid, før forbedringerne slår igennem, lyder det fra cheføkonomen.

- Vi skal meget langt tilbage for at finde noget tilsvarende. Vi er i en historisk krise blandt andet på grund af landbrugets store gældsætning, også selv om vi på kort sigt kommer op igen, siger Kaiser.

Landbrugets samlede gæld er nu oppe på 380 milliarder kroner.

Alligevel mener formand Martin Merrild fra Landbrug & Fødevarer ikke, at landbrugets milliardgæld er et problem, når man ser på de værdier, der også er i landbruget.

- Problemet er derimod, at værdierne er meget ulige fordelt. Der er en kæmpespredning mellem de, der har alt for meget gæld, og de, der vil klare sig ok igennem det her, siger Martin Merrild.

Han anerkender, at krisen bider hårdt i dansk landbrug lige nu.

- Vi er i en situation, der adskiller sig fra mange andre lande på grund af vores meget høje gæld. Men vi har så også en mere effektiv produktion. Det er en fordel. Men det hjælper for lidt, hvis gælden er ubetalelig høj, som mange landmænd desværre har, siger Merrild.

/ritzau/