Landsbylægen slukker og lukker

Skrevet af Elo Christoffersen

21/11/2013

Mest læste i dag

31. december slukker og lukker landsbylægen. Læge Erik Mønster i Ødis Bramdrup har valgt at stoppe for at gå på pension, skriver Vamdrup Netavis.

Erik Mønster beslutning betyder, at vi mister nok den sidste, der i vide kredse med rette kan kalde sig for en rigtig landsbylæge. Akkurat som i de gode gamle dage møder han sine patienter i klinikken om formiddagen for så om eftermiddagen at tage rundt på sygebesøg ude i hjemmene.

Erik Mønster kom til Ødis Bramdrup omkring 1977, hvor han virkede som vikar for læge Otto Vestergaard – indtil han i 1979 overtog lægepraksissen i landsbyen.

- Det har været en meget svær beslutning. Og helt ærlig, så er det også med meget stor vemod, jeg nu skal til tage afsked med alle mine patienter. Mange af dem har jeg kendt i generationer. Fx har jeg i dag et barn som patient, hvis tipoldemor også kom hos mig. Men nu er der altså trukket en streg i sandet, som betyder, at jeg lukker ned pr. 31. december, fortæller Erik Mønster.

Han fylder 68 år næste år.

Erik Mønster har patienter vidt omkring. Rigtigt mange i Vamdrup har ham som læge, og det gælder også i et stort område i Sønderjylland syd for Ødis Bramdrup. Overalt omtales han som en dygtig og respekteret og afholdt læge. Og rigtigt mange beklager, at han nu stopper.

- En overgang spekulerede jeg på, om jeg kunne sælge min praksis. Men det har jeg igen opgivet. Der findes nok ingen yngre læger, som vil tage over herude på landet. For det første vil de nok ikke bo i samme område, som deres klinik ligger. Det er jo ikke moderne mere – og så vil de nok heller ikke arbejde, så meget, som sådan en landpraksis kræver, siger Erik Mønster - med lunt glimt i øjet. Og så føjer han til:

- Oveni lægegerningen er der rigtigt meget administrativt arbejde tilknyttet en sådan landpraksis. Denne side af det hele har min kone, Ingeborg, taget sig af.

Og lune og humor har den snart forhenværende landsbylæge. Han er nemlig også på egnen kendt som både poet og forfatter. Hver måned skriver han siderne ”Pandespejlet” i den lokale sogneavis, hvor han kommenterer både skarpt, morsomt og lunt livets gang på egnen. Og han har også lagt pen til tekster til adskillige revyer med mere.

Oprindeligt var lægehuset på Gl. Møllevej i Ødis Bramdrup gendarmhus. Det var den gang landegrænsen mellem Danmark og Tyskland gik lige syd for landsbyen:

- Men siden gendarmerne i 1920 flyttede, sammen med grænsen, har der boet en læge i huset. Første var læge Jul. Larsen, dernæst Otto Vestergaard og så mig. Men nu er det altså helt slut. Uigenkaldeligt, siger Erik Mønster til Vamdrup Netavis.

Og fra samme dag, 31. december, går hans mangeårige sygeplejerske, Lisbeth Mattesen, også på efterløn.

Erik Mønster fortæller, når nøglen til klinikken er drejet om for sidste gang, skal familien for alvor sættes i højsæde. Og det er foruden hustruen, også parrets fire børn med tre børnebørn. Og så skal der også være tid til fritidsinteresserne.

Landsbyens læge motionerer flittigt med svømning, hører klassisk musik går til mange koncerter og læser bøger – helst med historisk indhold.

Pludselig begynder han at røre uroligt på sig. Klokken er henad halv to. Lægetasken pakkes, mens vi snakker:

- Ja, jeg skal jo ud til mine patienter. De venter mig jo, siger han.

Uden for lægeboligen siger Erik Mønster farvel og sætter sig ind i sin bil og forsvinder hastigt henad Gl. Møllevej. Landsbylægen skal ud på de daglige lægebesøg – ude hos patienterne. Det vigtigt for ham. Noget man nok skal lede efter for at se magen til i dagens Danmark.