Landsdommer skal lede Søren Pinds Tibet-kommission

Skrevet af admin

18/12/2015

Dagens topnyheder

Justitsminister Søren Pind (V) er nu klar med det hold, der skal undersøge politiets indgriben over for borgernes ytringsfrihed i den såkaldte Tibet-kommission.

Inden jul agter ministeren således at udpege landsdommer Tuk Bagger til formand for kommissionen. Det fremgår af et brev til Folketingets såkaldte Udvalget for Forretningsordenen, som Ritzau har læst.

Valget af formand sker efter fælles indstilling fra præsidenterne for Østre og Vestre Landsret.

Det er desuden besluttet, at kommissionen skal bestå af yderligere to medlemmer - en advokat og en universitetsjurist.

I den forbindelse har Advokatsamfundet anbefalet advokat Ole Spiermann, mens Søren Pind sigter mod at udpege professor Michael Hansen Jensen fra Aarhus Universitet som kommissionens tredje medlem.

- Endvidere agter jeg at udpege advokat Jakob Lund Poulsen som udspørger for kommissionen, skriver Søren Pind i brevet.

Tibet-kommissionen skal gennemgå forløbet omkring den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos omstridte statsbesøg i København i 2012.

Her blev flere fredelige demonstranter og deres tibetanske flag flere gange fjernet fra præsidentens åsyn af den danske ordensmagt.

Politiet har gennem flere år afvist, at der lå en generel ordre på at rydde gaden for Tibet-venlige demonstranter under statsbesøget.

Afvisningerne er sket over for såvel Folketinget som domstolene. Men i efteråret kom det frem, at politiet alligevel lå inde med en såkaldt "operationsbefaling", der understregede, at præsidenten ikke skulle kunne se demonstranter fra sin kortege.

Kommissionen har fået to år til arbejdet. Først og fremmest skal alle relevante papirer fremskaffes og gennemlæses. Herefter skal det besluttes, hvem der skal indkaldes som vidner.

Når afhøringerne engang er gennemført, er tiden kommet til at skrive den endelige rapport. Måske på et par hundrede sider.

Både Støttekomiteen for Tibet og Enhedslisten har kritiseret, at det skal tage to år.

Omvendt mener blandt andre lektor på Aalborg Universitet Sten Bønsing, at der er tale om en kort deadline.

/ritzau/