Landsret afviser fængslet PKK-leder som vidne

Den fængslede leder af PKK, Abdullah Öcalan, kommer ikke til orde i forbindelse med en straffesag i Østre Landsret om støtte til PKK.

Landsretten har i en kendelse afvist et ønske fra de ti tiltalte kurdiske mænd om at stille spørgsmål til Öcalan. Det kunne eventuelt ske pr. videolink, har forsvarerne i sagen foreslået.

I sagen er mændene tiltalt for at have indsamlet millioner af kroner til fordel for PKK, Kurdistans Arbejderparti, som står på blandt andet EU's terrorlister.

Dermed skal de have overtrådt straffelovens bestemmelse om støtte til terror.

Sidste år frifandt Københavns Byret mændene for anklagen efter en langvarig sag, men anklagemyndigheden var utilfreds med afgørelsen og ankede til landsretten.

Forsvarerne har ment, at en afhøring af Öcalan, som på en tyrkisk ø afsoner en straf på livsvarigt fængsel, kunne give landsretten oplysninger om PKK's udvikling og/eller transformation.

Men landsretten er enig i protesten fra anklagemyndigheden. Temaet er allerede belyst eller kan belyses af andre vidner som for eksempel Daniella Kuzmanovic, der er ansat ved Københavns Universitet og sagkyndig i tyrkiske forhold, mener dommerne.

Også ni øvrige vidner, herunder en ekspert i international ret, siger landsretten nej til.

Desuden får de tiltalte og deres forsvarere ikke bevilget penge til en uafhængig analyse af oplysninger fra PET om bombeangreb i Tyrkiet.

Forsvarerne har mistanke om, at visse blodige begivenheder ved en fejl er blevet tilskrevet PKK. Men også dette kan Daniella Kuzmanovic redegøre for, mener landsretten.

Kun et enkelt vidne får forsvarerne tilladelse til at indkalde.

Det er Nazmi Gür, der er tidligere generalsekretær for den tyrkiske menneskerettighedsorganisation IHD. Han er også valgt politiker for det kurdiskvenlige parti BDP.

De tiltalte har fortalt, at mange af de indsamlede penge er gået til humanitære formål, for eksempel til ofrene for jordskælvet i Van. Kun dette må Nazmi Gür afhøres om, har landsretten besluttet.

Landsretten har afsat 82 retsmøder til sagen. Den begyndte i august.

/ritzau/

Dagens Gossip