Landsret: Direktør informerede forkert - men frifindes

Var det fusk eller en fejlvurdering, da biotekselskabet NeuroSearch udsendte en børsmeddelelse om et lovende lægemiddel?

Begge dele mener Østre Landsret, der onsdag har dømt selskabet for kursmanipulation, mens den daværende direktør, Flemming Pedersen, frifindes.

- Flemming Pedersen fejlvurderede. Han har ikke manipuleret med data, men har bare informeret forkert, lyder det fra retsformanden.

Selskabet straffes med en bøde på fem millioner kroner, og det er en stadfæstelse af Københavns Byrets dom fra sidste år.

Den halve sejr vækker dog stadig glæde hos anklageren i sagen, Stefan Kobbernagel.

Afgørelsen viser i hans øjne, at det at komme med forkerte selskabsmeddelelser kan straffes som kursmanipulation.

- Det vigtigste er, at selskabet bliver dømt. Det her er en prøvesag på sit område, da der ikke findes praksis på området, siger han efter dommen og tilføjer:

- Den tidligere administrerende direktør var tiltalt personligt og frifindes, fordi retten mener, at der var flere personer, der var ansvarlige for, at den meddelelse kom ud. Og derfor må firmaet stå til ansvar, siger anklageren.

Fra NeuroSearchs side er der skuffelse over dommen.

- Vi noterer os konklusionen og skal hjem og læse på dommen for at finde ud af, hvad vores næste skridt skal være, siger selskabets forsvarsadvokat, Hans Jakob Folker.

Selskabet og Flemming Pedersen var tiltalt for at vildlede investorerne med en børsmeddelelse om lægemidlet Huntexil, der ifølge det danske selskab ville reducere de kraftige rystelser hos folk med Huntingtons sygdom.

I løbet af bare tre dage i begyndelsen af februar 2010 fik meddelelsen selskabets kurs til at stige fra 85 til 224.

Neurosearchs markedsværdi blev forøget fra lidt over to milliarder kroner til mere end det dobbelte, nemlig 5,4 milliarder kroner.

Analysen var dog ikke så klokkeklar, og der var tvivl om lægemidlets reelle effekt. Derfor måtte Neurosearch sende en korrigeret meddelelse ud et par måneder senere, hvorefter kursen styrtdykkede.

/ritzau/

Dagens Gossip