Landsret stopper irakeres sag om tortur

23 irakeres retssag mod den danske stat i en sag om påstået tortur er faldet til jorden.

Østre Landsret har afvist sagen - og begrundelsen er, at irakernes advokat, Christian Harlang, udeblev fra et retsmøde i fredags.

De 23 havde krævet erstatning, fordi de i forbindelse med operation Green Desert i 2004 nær Basra blev tilbageholdt.

Danske styrker overlod dem til de irakiske myndigheder, hvor de angiveligt blev udsat for tortur.

Den danske stat har protesteret imod, at retssagen kunne blive en realitet - blandt andet på grund af forældelse.

På et såkaldt forberedende retsmøde i fredags skulle irakernes advokat og modparten diskutere sagens videre forløb.

Men da Christian Harlang ikke dukkede op, besluttede dommerne at afvise sagen. Advokaten blev dog, ifølge eget udsagn, kun væk, fordi der ikke er ressourcer til at føre sagen.

- Det er en retsplejemæssig teknik, når man ikke har flere ressourcer i en sag. Når der ikke er mere benzin på tanken, så udebliver man, siger Christian Harlang til Ritzau.

For nylig afviste myndighederne at bevilge de 23 irakere fri proces. Dermed er advokaten afskåret fra at få de nødvendige ressourcer til at føre sagen, og han har i den forbindelse sendt en appel til blandt andre dronningen og statsministeren.

Advokaten har desuden varslet, at sagen vil blive indbragt for FN's Antitortur Komité og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Undervejs i processen krævede Østre Landsret, at 11 af de 23 hver skulle stille med 40.000 kroner som sikkerhed for overhovedet at få behandlet sagen.

Dette krav blev fejet af bordet af Højesteret i september. Landets øverste domstol slog fast, at det ville indebære, at mændene reelt blev afskåret fra at føre retssagen mod Forsvarsministeriet.

Tilbageholdelsen skete i november 2004. Derefter blev de overladt til irakiske politifolk.

Operation Green Desert har også været omdiskuteret, fordi forsvaret oprindeligt påstod, at der ikke fandtes videooptagelser fra operationen.

Dette viste sig at være usandt. En tidligere efterretningsofficer stod frem med beviset.

/ritzau/

Dagens Gossip