Landsret var for grådig i sag om hashmillioner

Skrevet af admin

03/12/2015

Dagens topnyheder

Østre Landsret gik over stregen, da retten i januar konfiskerede en ejendom i Fuglebjerg på Sydsjælland.

Det fastslår Højesteret torsdag i sagen, som drejer sig om hæleri med hensyn til millioner tjent på handel med hash.

En kvinde er omdrejningspunkt i sagen. Hun fik 3,1 millioner kroner af sin ekskæreste, der tjente stort på at udnytte et anerkendt flyttefirma til at køre hash fra Spanien til Danmark.

Men landsretten besluttede som led i dommen at konfiskere hele ejendommen fra kvinden, selv om hun havde betalt 3,4 millioner kroner af den.

Dette var klart over kanten, har forsvareren, advokat Kåre Pihlmann, argumenteret, og det lykkedes ham at få indbragt sagen for Højesteret.

Her siger dommerne torsdag, at betingelserne for at lade staten overtage hele ejendommen ikke er opfyldt.

Resultatet er blevet, at der i stedet konfiskeres indtil 3,1 millioner kroner i friværdien af ejendommen i Fuglebjerg.

Fortjenesten stammer fra Peter Stig Hansen, der er idømt fængsel i ti år. I sin indbringende illegale forretning havde han imidlertid et problem med de mange sorte penge. Og det hjalp ekskæresten ham med at løse.

- Pengene blev kørt gennem vaskemaskinen, konstaterede landsdommer Gunst Andersen i januar.

Hvidvaskningen foregik på den måde, at det skulle se ud, som om pengene stammede fra handel med frimærker og mønter.

Kvinden solgte mærker og frimærker til en ekspert på området. Hun havde fået mærkerne fra en mand ved navn Knud i Roskilde, påstod hun.

Såvel kvinden som eksperten blev fundet skyldige i hæleri og idømt fængsel i henholdsvis et år og seks måneder og et år og ni måneder.

Manden blev desuden fundet skyldig i et desperat forsøg på at afpresse Bruun Rasmussen Kunstauktioner, hvor han senere blev ansat, for 50.000 kroner.

I øvrigt er den førnævnte hashhandler nærmest blevet klædt af. Han har fået konfiskeret to millioner kroner i kontanter, seks grunde i Spanien samt yderligere fem millioner.

/ritzau/