Lang næse til mange syge: Reform gør ingen forskel

Smilet var stort ude i stuerne hos hundredvis af de syge, der står uden sygedagpenge, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sammen med alle Folketingets partier på nær Enhedslisten tonede frem på tv-skærmene og præsenterede modellen onsdag aften.

Men nu er smilet stivnet. Flere syge har nemlig fået en lang næse. Forliget kommer kun til at gælde for de syge, der er sygemeldte på sygedagpenge den 1. juli 2014. Det skriver Avisen.dk.

Det vil sige, at de syge, der er faldet helt ud af systemet, ikke har nogen chance for at få hverken sygedagpenge eller "syge-kontanthjælp" - en kontanthjælpslignende ydelse, som syge uden livstruende sygdomme fremover får ret til.

Denne gruppe syge bliver med andre ord ikke reddet op af "det sorte hul", som politikerne kalder det, når en syg hverken kan få sygedagpenge eller kontanthjælp.

- De er desværre ikke omfattet af reformen. Alle partier heriblandt SF har givet sig, fordi mange skulle være enige. Og forligskredsen har ikke villet lovgive med tilbagevirkende kraft, siger Eigil Andersen, beskæftigelsesordfører for SF til Avisen.dk.

Det samme gælder de syge, der falder helt ud af systemet nu eller i første halvår af 2014.

Da regeringen offentliggjorde sin sygedagpengemodel tidligere på året, lød skønnet, at 1.400 personer årligt står helt uden offentlig forsørgelse. Det skøn har Beskæftigelsesministeriet opjusteret til 1.600 personer, oplyser ministeriet til Avisen.dk.

Det vil sige, at cirka 800 vil miste forsørgelsen i første halvår af 2014.

FTF undrer sig over, at partierne bag forliget ikke har taget hånd om dem.

- Når parterne laver et forlig og sælger det som en stor sejr, så er det uforståeligt, at modellen ikke tager dem med, selvom det vil koste, siger formand Bente Sorgenfrey til Avisen.dk

Både FTF og Enhedslisten mener, at der bør være en overgangsordning for de syge, der falder i "det sorte hul" efter forliget blev indgået.

/ritzau/

Dagens Gossip