Lang udsigt til ny bilafgift

Det mener en række aktører i elbilbranchen, som efterlyser en større omlægning af afgiften på biler i Danmark. Elbiler er fritaget for registreringsafgift frem til udgangen af 2015, men det er for kortsigtet, mener Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance.

»Når vi ved, at der sker en eller anden ændring med stor økonomisk betydning om tre år, så stopper det hele markedet. Hvis vi til gengæld får nogle afgifter, som reelt afspejler, hvor meget CO2 bilerne udleder, så vil elbilen også blive begunstiget for sine fordele,« siger Lærke Flader.

Samme budskab lyder fra Kim Skovgaard Rasmussen, adm. direktør i Skandinavisk Motor Co., der fra efteråret importerer sin første elbil. Elbil-selskabet Better Place ser også store fordele i en afgiftsomlægning.

»Det er nødvendigt med et afgiftssystem, der understøtter den grønne omstilling, hvis vi i Danmark vil gøre alvor af vores klimapolitik,« skriver Susanne Tolstrup, pressechef i Better Place og peger mod Norge, hvor afgiftssystemet er indrettet til fordel for elbiler.

SRSFs skriver i sit regeringsgrundlag, at man vil »fremsætte forslag til en provenuneutral reform af afgifterne på personbiler«. Det arbejde er i fuld gang i Skatteministeriet, men en omlægning af registreringsafgiften er ikke lige om hjørnet.

»Det er ikke en enkel opgave at skrue bilafgifterne sammen på en måde, så der kommer flere grønne incitamenter, og samtidig sikre, at modellen hænger økonomisk sammen. Skatteministeriet er stadig i den indledende analysefase, og omlægningen er ikke på trapperne i den nærmeste fremtid,« skriver Skatteministeriets pressechef Janus Breck i en e-mail.

Han understreger, at ministeriet både skal tænke på klima og miljø samt konsekvenser for bilejernes økonomi.

I dag bygger den danske registreringsafgift på bilens samlede værdi. Den lægger staten omkring 180 procent afgift ovenpå. Afgiften har længe været til debat, og elbilbranchen gentager nu ønsket om en omlægning til en teknisk baseret afgift i stedet. Det vil være en afgift baseret på bilens vægt, motorstørrelse, CO2-udledning mv.

 

 

 

Dagens Gossip