Lang vej hjem for Angela Merkel

TYSKLAND: Fredag mødtes kansler Angela Merkels vindende konservative CDU/CSU med det socialdemokratiske SPD, for at sondere mulighederne for at danne en ny tysk regering i en såkaldt stor koalition.

Trods en bragende valgsejr mangler Merkel sin tidligere regeringspartner, det lille liberale FDP, som røg ud af parlamentet ved valget 22. september, for at kunne danne en flertals regering og fortsætte på kanslerposten.

De fleste tyskere ønsker efter valget, at de konservative og socialdemokraterne går sammen, som det var tilfældet i den seneste store koalition fra 2005 til 2009, men i det socialdemokratiske partiapparat er der dyb skepsis, fordi sporerne skræmmer.

Ved valget efter koalitionsperioden blev SPD straffet af vælgerne og blev banket så langt i knæ, at de endnu ikke har rejst sig.

Men forsøget på at nå frem mod den store koalition er besværlig og resultatet uforudsigeligt.

I SPD har ledelsen besluttet at sende spørgsmålet om deltagelse eller ikke deltagelse ud til afstemning blandt medlemmerne, når der foreligger et eventuelt forhandlingsresultat. Og den linje fastholdes, skønt det ifølge politisk kommentator ved den tyske avis Der Nordschleswiger, Siegfried Matlock, »gør problemet endnu større«.

»Tænk hvis en anbefaling fra SPDs ledelse om at anbefale et forhandlingsresultat blev forkastet af medlemmerne. Det ville betyde, at hele SPDs ledelse var væk,« siger Matlock.

Partiets hidtidige leder, Peer Steinbrück, havde før valget allerede sagt, at han ikke ville føre et slagent parti ind i en stor koalitionsregering, og få dage efter SPDs nederlag trak han sig.

Men også Angela Merkel kan komme i klemme i en socialdemokratisk afstemning:

»Tænk hvis CDU/CSU har sagt ja til nogle kompromisser der gør ondt i dets egne rækker og så de socialdemokratiske medlemmer forkaster resultatet. Så vil CDU/CSU også nærmest være blameret,« lyder det fra Siegfried Matlock.

Forlods anser han dog en stor koalition »som den mest realistiske mulighed«, selv om partierne med hans ord har »gjort meget for at tale sig fra hinanden« for at stå stærkest i de kommende forhandlinger.

Uanset scenarierne er der lang vej fra fredagens indledende sonderingsrunde til en afklaring:

»Foreløbig er det kun sonderingssamtaler og først på det grundlag, vil SPD beslutte, om man vil indtræde i konkrete forhandlinger. Så hele processen inden man finder en afklaring, vil tage meget lang tid,« siger Siegfried Matlock, der vurderer, at Tyskland ikke har en regering før tidligst i november eller måske december.

Løber forhandlingerne med SPD ud i sandet, har fru Merkel et skud mere i bøssen, nemlig at indgå en regeringsaftale med partiet De Grønne:

»Men forskellene i partiprogrammerne er så store, at det virker mere realistisk med en koalition med SPD,« siger Matlock.

Der er dog en teoretisk mulighed for, at begge projekter kuldsejler:

»Det kan slutte med at Merkel siger: »Jeg kan ikke bøje mig længere, og hvis I ikke vil tage ansvar, må vi spørge vælgerne igen.« Og så kunne man forvente, at vælgerne straffer nogle af partierne«, siger Siegfried Matlock.

Dagens Gossip