Langdistance-konger i vild duel

Lørdag morgen kl. 5.50 dansk bliver et felt af verdens absolut bedste langdistanceløbere sendt ud på de 25 omgange på stadion i det amerikanske løbemekka Eugene i staten Oregon. 10.000 meter-løbet er udset til at blive højdepunktet i den fjerde afdeling af den verdensomspændende Diamond League-serien, hvor atletikkens største stjerner mødes og duellerer om penge og prestige.

Stævnet i staten Oregon, der også er hjemstavn for sportsudstyrsmastodonten Nike, hedder Prefontaine Classic for at hædre det amerikanske løbefænomen Steve Prefontaine, der tilbage i 1975 døde i et trafikuheld i en alder af kun 24. Han var og er et næsten James Dean-mytologisk helt i amerikanske løbekredse, der dyrker ham som en helt, godt hjulpet på vej af to spillefilm, der dyrker myten om 'Pre'.

I England er der noget af den samme aura omkring Mo Farah. Den somalisk-fødte løber, der kom til sit nye fædreland som otteårig, da hans familie flygtede fra krigens rædsler, blev i 2012 nationalhelt, da han besejrede de ellers så uovervindelige kenyanere og etiopiere og sikrede Storbritanien dobbelt olympisk guld på hjemmebane på 5000 og 10.000 meter. Dermed gik den nu 30-årige spinkle løber i fodsporene på etiopieren Kenenisa Bekele, der efter at have domineret distancerne op gennem 00erne satte trumf på med dobbelt guld ved OL i Beijing. De seneste år har Bekele været plaget af skader, og han formåede ikke at vinde medalje ved OL sidste år, hvor han endda blev overhalet i kampen om bronzen af sin fem år yngre lillebror Tariku Bekele på de sidste meter.

Og det er netop Kenenisa og Tariku Bekele, der må forventes at blive Farahs sværeste konkurrenter lørdag morgen. En duel mellem nutid og fortid, mellem England og Etiopien, som alle langdistance-fans vil følge i spænding.

Diamond League-duellen kommer kun fem dage efter, at Mo Farah sidst viste sine talenter hjemme i England. Her løb han i London et gadeløb over 10 km og satte nemt den lokale elite til vægs i tiden 29.13. Men det var kun opvarming inden weekendens løb:

- Fra nu af bliver det alvor. Jeg får min første rigtige test på fredag ved Eugene Diamond League, og det er jeg ret spændt på. Jeg er nødt til at være mere klar, end jeg var sidste år, sagde Farah, der indtil nu i år har markeret sig med at løbe den første halvdel London Marathon tilbage i april, inden han som planlagt stod af. En meget omdiskuteret start, fordi arrangørerne havde betalt ham omkring 4 mio. kr for at løbe halvdelen i år og den fulde marathon næste år, og dermed gjort ham til den bedste betalte løber, selvom alle vidste han ville udgå undervejs.

På banen har Farah en frygtet spurt over den sidste omgang, og den kan igen gøre forskellen, når han lørdag morgen står på stregen overfor brødrene Bekele. Det er den tidligere amerikanske maratonløber Alberto Salazar, der har givet Farah det sidste nøk i den rigtige retning, så englænderen nu kan slå både etiopiere og kenyanere med sit eksplosive kick til sidst, hvor han tidligere måtte tage til takke med sekundære placeringer. For godt to år siden blev Farah som den første ikke-amerikaner indlemmet i Salazars Nike-finansierede træningsgruppe i Portland, Oregon. Det betyder, at Farah bor og træner en stor del af året i den amerikanske Stillehavs-stat, så han er næsten på hjemmebane til lørdagens løb, der bliver en af sæsonens vigtigste milepæle inden VM i Moskva til august, hvor han igen vil forsøge at vinde dobbelt på de to lange distancer.

Diamond League-stævnet i Eugene bliver afviklet over to dage. På andendagen er 800 meter-løbet, der løbes omkring kort før midnat lørdag aften dansk tid med deltagelse af verdensrekordholderen og OL-guldvinderen David Rudisha, udset til at være et af højdepunkterne.

Dagens Gossip